Betoven i muzika koje je promenila svet

Kultura

„Betoven: život u devet kompozicija“

Ludvig van Betoven, bio je nemački kompozitor, nadmoćna muzička figura u prelaznom periodu između ere klasicizma i romantizma. Rođen je 17. decembra 1770. godine u Bonu (Nemačka). Pre njega, kompozitori su pisali tekstove za verske obrede i da zabave široke mase. Betoven se nije mnogo interesovao za svakidašnji i ustaljeni način shvatanja muzike. Sam je poticao iz muzičke porodice, otac mu je bio tenor, držao je časove klavira violine, a kasnije se i sam Betoven zainteresovao za taj poziv.  

Kakav je bio privatan život velikog kompozitora?

Neki podaci govore da je Betoven imao tešku narav. Sam, nije mogao da se pomiri sa činjenicom da gubi svoj instrument za život, sluh. Neki izvori svedoče da je bolovao od bipolarnog poremećaja. Uprkos svemu, on je imao krug bliskih i jako posvećenih prijatelja u svom životu. Svi oni zajedno, uz veliki napor trudili su se da nadjačaju njegov invaliditet. U 26. godini je počeo je da gubi sluh, a onda se odao alkoholu što ga je odvelo u preranu smrt.

Najpoznatije simfonije

V simfonija – Upravo je ovo najpoznatija, a sama priča kako je nastala je još zanimljivija. Naime, Betoven počinje da gubi sluh pa mu je svakodnevna pomoć bila neophodna. Dok je sedeo u svojoj sobi, tišinu je prekinulo kucanj, a to lupanje mu je dalo inspiraciju za početak pomenute simfonije.

VI i IX simfonija

Klavirska dela kao na primer, komad „ Za Elizu“ 

„Mesečeva Sonata“ i „Patetična Sonata“ 

Zanimljivoti o Betovenu

  • Užasan matematičar, sa 11 godina napušta školu
  • Ljudi su mrzeli njegove gudačke kvartete i smatrali su ih “nepopravljivim hororima”
  • Malo je spavao
  • Još kao mali jedva je preživeo velike boginje, a kao posledica mu je ostala slabovidost

Isidora Ignjatović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *