F1 pred nama je nova sezona i 23 trke širom sveta

Sport

Kada su u pitanju moto sportovi F1 svakako prednjači u popularnosti. 10 timova koji se takmiče u tome da naprave najbrži automobil na svetu, 20 spretnih vozača koji su u trkačkim odelima i pod kacigom spremni da se na stazi dokazuju iz vikenda u vikend.

 

Hibridna era Mercedesa počela je 2014. godine i do danas skoro nijedan tim nije odneo toliko poena i pobeda koliko nemački, zbog čega se mnogi pitaju kako ovaj sport idalje ima toliko fanova i zašto je uopšte zanimljivo gledati 2 sata u tv ekran kada je pri samom startu izvesno ko će pobediti — Luis Hamilton. Ono što ljudi koji nisu strastveni navijači poput Ferarijevih, koji čak imaju i svoje ime “Tifosi”, ne mogu da razujemu je adrenalin i uzbuđenje koja struji venama od trenutka gašenja crvenih svetala na semaforima pa sve do pojave crno-bele karirane zastave. Formula 1 jeste spoj političkog prestiža, ulaganja novca i lova na sponzore, ali je Formula 1 sport koji daje mogućnost naučnicima, inžinjerima, mehaničarima i najboljim vozačima sveta da svoje znanje i sposobnosti ujedine i sastave bolid koji će predstavljati spoj čoveka i mašine.

 

2021. godina i promene

 

  1. godina je trebalo da bude prekretnica za sevremenu Formulu 1, međutim, pandemija COVID 19 je oduzela mogućnost promene čak i ovom glamuroznom sportu u kome podjednako rade i burgija i novac, ali FIA (Međunarodna automobilska organizacija) jeste radila na napretku pravila. Ove godine došlo je do ograničenja budžeta, sa 147 miliona dolara za 23 trke, kao i 45 miliona odvojenih za kupovinu kapitalnih mašina u periodu od 2021. do 2024.

 

Svaki tim na početku sezone dobija 2  tokena koja može trošiti pre ili tokom sezone. Međutim, onaj tim koji svoje poene za unapređivanje potorši u predsezoni ne sme nikakvu izmenu da odradi na bolidu u toku trkačke sezone, što strategije čini krucijalnim elementom svake ekipe. Ograničeno je korišćenje 3D skeniranja nakon afere “rozeg Mercedesa”, odnosno bolida prošlogodišnjeg tima Racing Point. Tim je prezentovao jedan a pojavio se na testiranju drugim automobilom koji je dosta ličio na Mercedes iz 2019. godine, zbog čega je ekipa Racing Point izgubila 15 poena i nekoliko hiljada dolara. Kako se ovo ne bi ponovilo FIA je donela dosta strožija pravila.

 

I na samim bolidima došlo je do nekoliko promena, velika promena zadesila je Mercedes. Hibridni automobil je u pilotskoj, donosno vozačevoj kabini, imao nešto drugačiji volan od drugih. Valteri Botas i Luis Hamilton mogli su da povlače volan napred-nazad čime bi menjali uglove prednjih točkova i omogućavali bolju kontrolu temperature guma. DAS sistem je ukinut nakon jedne sezone korišćenja, ali ovaj nedostatak ne sluti da će na bilo koji način da uspori ovu crnu raketu i njenog sedmostrukog šampiona Luisa.

Bolidi su takođe nešto teži, sa 768 kg a došlo je i do promene podnice za 10% što će dovesti do smanjena aerodinamičkog prijanjanja i potencijalno usporiti automobile.

 

Novi timovi

 

Novi ili stari timovi, zavisi kako gledamo. U šampionatu 2021. godine bore se 2 tima kako sa novim bolidima tako i sa novim imenima. Racing Point, nekada poznat i kao Force India, danas je zeleni bolid koji svi jedva čekaju da vide na stazama a jasno je i zašto. U ekipi Aston Martina se nalazi niko drugi do četvorostruki šampion Sebastian Vetel. Jedan od vozača koji uzima sipmatije mnogih i od koga se očekuje makar jedna pobeda nad Mercedesom. Drugi tim čija je žuta boja nekada bila svima jako draga, u čijoj se trkačkoj istoriji nalazio i legendarni vozač Alan Prost, u novu sezonu ulazi nešto drugačije boje i imena. Nekadašnji Reno sada je Alpina plave boje i ugostiće šampiona iz 2005. i 2006. godine, čoveka koji je pobedio velikog Mihaela Šumahera, Fernanda Alonsa.

 

Prva trka 2021. godine održaće se u Bahreinu predstojećeg vikenda, dok će prvi trening biti održan već sutra 25.03. Trenzi su smanjeni na 60 minuta ali se od trka ne očekuje ništa manji spektakl. Uz četiri svestka šampiona Vetela, Raikonena, Alonosa i Hamiltona, kao i već ustaljeno dobre vozače Pjera Gaslija, Danijela Rikarda i Maksa Verstapena gledaćemo i Miku Šumahera u Haas-u ali i nadati se da je ovogodišnji Ferari uspeo da popravi sve ono što prošle godine nije bilo u redu sa njihovim bolidom.

Autor: Milica Antić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *