15 godina od smrti Danila Lazovića

Kultura

Na današnji datum pre 15 godina, od posledica infarkta u 55. godini života, napustio nas je velikan srpskog glumišta Danilo Lazović. Pamtimo ga po mnogobrojnim ulogama kao što su one u serijama „Srećni ljudi“, gde je tumačio čuvenog Šćepana Šćekića i „Porodično blago“ u ulozi Bogoljuba Gagića Čerčila.

 

Danilo je rođen 25. novembra 1951. godine u Brodarevu, na granci Srbije i Crne Gore. Sa porodicom se 1958. godine preselio u Priboj, gde završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1974. 

Lazović je imao veoma uspešnu karijeru i iza sebe ostavio preko sto uloga na filmu i u serijama. Bio je stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu, igrao je u Ateljeu 212, kao i u Zvezdara teatru. Prvu značajnu ulogu ostvari je u seriji „Otpisani“, pamtimo ga i iz fimova „Poslednji krug u Monci“, „Tri karte za Holivud“, „Jagoda u suprmartetu“. Pamtimo ga i po pozorišnim komadima “Klaustrofobična komedija”, “Mala” i “Srpska drama”. Najznačajnije uloge, po kojima nam ostaje u sećanju ostvario je krajem 90ih godina u kultnim serijama Siniše Pavića „Srećni ljudi“ i „Porodično blago“.

 – Lik Šćepana Šćekića zabava je na zadatu temu mog strica Dušana, svojevrsni omaž njemu. On to apsolutno zaslužuje jer je duhovitiji od mene i veći zabavljač od svega što sam prikazao na malom ekranu. To je više od mentaliteta. U liku Šćepana je dokaz da narod ima neodoljivu potrebu za zabavom – govorio je svojevremeno Lazović.

U Danilovu čast 2013. godine u Priboju, gradu u kome je odrastao, osnovan je festival “Dani Danila Lazovića”. Festival je osmišljen sa ciljem da prikaže poštovanje i divljenje ka umetničkoj zaostavštini ovog velikog srpskog glumca.

Autor: Dragičević Dragana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *