Koliko često treba da se skaćuje kosa ?

Lepota i zdravlje

Koliko često treba skaćivati kosu ? Večito pitanje na koje nema jedan i jedinstven odgovor.  Po nekim preporukama to je mesec,dva. Ako želite da gajite kosu preporučuju što duže to bolje.  Zato devojke koje gaje dugu kosu znaju ići kod frizera tek posle šest meseci. Neki frizeri preporučuju što češće ali to ne treba baš uvek poslušati. Nije svako štećenje kose za šišanje. Nekada se kosa može spasiti i preparatima.

Kosa ne raste brže kada se češće šiša. To je jedna velika zabluda.  Skaćivanje dlake ne čini da ona brže raste.  Kada je kosa iskecala ona gubi na kvalitetu i postaje tanja i zato se  čini da  sporije raste. Ti prameni mogu biti mnogo tanji zato što se vlas kose što više cepa i  kada dođe do toga jeste najbolje da se skrati sve što je oštećeno.  Tako se dobija  zdravija kosa ali neće učiniti da ona brže raste. Sada kada je kosa samo suva i oštećeno nije veliko nije neophodno odmah to rešiti makazama. Postoje razni preparati koji mogu  pomoći.

Ako je kosa kraća i ako je to specifičan oblik frizure onda je do sledećeg šišanja treba da prođe manje vremena. Preporučuje se da bude to na šest nedelja kako bi se održao oblik frizure.  Dugu kosu ne treba šišati ni previše često ali ipak ne treba čekati ni previše dugo. Baš iz razloga što smo vam pomenuli da iskecala kosa može izgubiti na kvalitetu i samim tim može doći da se kosa veoma mrsi i tako još više šteti. Profesionalni frizeri kažu da je  najbolje na svaka tri do četiri meseca. Ali i u tome ima izuzezataka.  Ne može se reći svakoj ženi da mora tako. Nije isto za prirpodnu kosi u tretiranu.  Kovrčava kosa je ta kosa koja može da se šiša dva puta godišnje. Razlog zašto je tako je što kada se kosa opere i samim tim ispravi i skrati 2cm  i kada se ta kosa osuši bude kraća 4,5cm. Zato što se skupi u kovrče.

Kada je kosa tretirana farbanjem,feniranjem ili bilo koji oblikovanjem kose koje visikom temperaturom dolazi do oštećenje vlasi to može dovesti do većih oštećenja. Sve zavisi kvo će biti tretiranje , kako i koliko dugo. Nekada kada je kosa zaista uništena makaze su zaista jedino rešenje.  Prosečna kosa raste  1cm po mesecu. Imaju neke baš dobre kose kada raste i do dva cm. Treba uzeti i kvalitet kose. Nekome je gusta i čvsta a opet nekim ženama slaba i retka. Sve to treba da se  zna kada se očekuje odgovor na ovo pitanje.

Autor: Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *