Alkatraz- Najozloglašeniji zatvor ikada

Društvo

Alkatraz ili Ostrvo Alkatraz je malo ostrvo u sredini zaliva San Franciska u Kaliforniji, SAD. Ostrvo je u početku služilo kao svetionik, vojničko utvrđenje, potom je to bio vojnički zatvor, a na kraju je ostrvo postalo i federalni zatvor koji je radio sve do 1963. godine kada je zatvor zatvoren i pretvoren u turističku atrakciju. Do ostrva posetioci mogu doći trajektom, a svake godine ovaj nekadašnji zatvor poseti više miliona turista. Međutim, da li znate zašto Alkatraz nosi epitet najgoreg i najozloglašenijeg zatvora ikada?

Evo nekih od najinteresantnijih činjenica o ovom zatvoru:

  1. Pre svega, zatvor je poznat po tome što su u njemu svoju kaznu služili najteži i najozloglašeniji kriminalci. Između ostalog, jedan od prvih zatvorenika je zapravo bio čuveni Al Kapone. Njemu je bilo zabranjeno da komunicira sa spoljnjim svetom i u zatvoru je bio poznat kao Zatvorenik broj 85.
  2. Ne postoji podatak da je neko uspeo da pobegne iz ovog zatvora. Alkatraz je bio toliko dobro osiguran da je bilo nemoguće da iko pobegne. Bilo je svega 36 pokušaja, od čega je šestoro ljudi odmah ubijeno, dvoje se udavilo, a ostali pokušaji su toliko brzo prekinuti, da više nisu ni vredni pomena.
  3. Ostrvo je dobilo ime po morskim pticama. Naime, španski istraživač Huan Manuel de Ajala je pronašao ovo ostrvo i dao mu je ime La isla de alkatraz, zato što to znači Ostrvo pelikana, a pelikani su ptice koje je Huan zatekao na ostrvu.
  4. Veruje se da je Alkatraz uklet zato što se tu nekada nalazilo Indijansko groblje. Nakon izlaska iz zatvora, mnogi zatvorenici su poludeli, a neki od zatvorenika su tvrdili da su u zatvoru stalno viđali čudne stvari, poput crvenih očiju. Ceo D- blok se smatrao paranormalnim, a oko 50 ćelija je dobilo epitet Međutim, nisu samo zatvorenici ti kojima su se priviđale čudne stvari i pojave. Mnogi posetioci su se žalili kako zatvorom odjekuju glasovi i da se stalno čuju vrištanja i dozivanja.
  5. Za relativno kratko vreme je u Alkatrazu smešten veliki broj najtežih zločinaca, među kojima su najpoznatiji Čarls Menson, koji je u zatvoru bio poznat kao Mali Čarli, Robert Striud (Ptičar iz Alkatraza), Elsfort Džonson i mnogi drugi.
  6. Zatvorenici su živeli jednostavno i nisu tretirani loše iako su važili za najveće zločince. Zatvorenici su imali sve što im je potrebno, a imali su pravo da jedu kada i koliko hoće. Oni koji su imali bolje  vladanje su imali pravo da koriste biblioteku i da gledaju filmove.

Iako se verovalo da niko niko pobegao iz zatvora i da je on najbolje osiguran zatvor, 1962.godine su braća Džon i Klerens Anglin i Frenk Moris uspeli da prokopaju tunel koji vodi od njihove ćeije i izlazi u nemirne vode San Francisko zaliva. Međutim, njihova tela nikada nisu pronađena, tako da se veruje da su se prilikom ovog pokušaja bekstva oni zapravo udavili. O ovom događaju je snimljen i poznati holivudski film, Bekstvo iz Alkatraza, u kome glave uloge tumače Klint Istvud, Patrik Makguan i Roberts Blosom. Neki veruju da je ovo razlog zatvaranja zatvora, međutim, istina je da je zatvor zatvoren jer je bilo previše skupo finansirati i održavati isti.

Čak je i Los Anđeles Tajms jednom prilikom napisao: ,, Alkatraz je najozloglašeniji savezni zatvor koji je ova zemlja ikada videla. Njegova istorija ide toliko daleko i duboko, kao i priče, glasine i legende. Amerikanci pominju zle duhove koji su se nalazili na otrvu i pre nego što je zatvor otvoren“.

Mark Tven je nakon posete zatvoru objavio sledeće: ,,Hladan je kao zima, čak i u letnjim mesecima. Zatvorenici, šumari i posetioci prijavljuju kako se u zatvoru dešavaju paranormalne pojave: čuju se šaputanja iz ćelija, vrata ćelija koja se zaključavaju, čuju zvukove sa hodnika, postoje hladna mesta, pnekad se čuju muzički instrumenti i šiveće mašine“.

Dakle, iako tretman zatvorenika nije bio loš, postoje mnoge priče i legende koje su vezane za ovaj zatvor i koje i dan danas privlače i intrigiraju milione posetilaca. Alkatraz i danas važi za najozloglašeniji zatvor. Delom zato što je priča o njemu prekrivena velom tajni i misterija, a delom zato što su u Alkatrazu obitavali mnogi od najmonstruoznijih zločinaca. Da li biste i Vi voleli da posetite ovaj strašni zatvor?

Autor: Emilja Janjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *