Da li znate kako su izgledale srpske zastave?

Društvo istorija

Zastava obeležje svakog naroda, neodvojivi deo identiteta. Verujemo, da niko od vas ne zna da naša zastava po kojoj nas prepoznaju nije oduvek tako izgledala.

Stvaranju srpske države najviše su doprineli Nemanjići, tako da se veruje da najstarija srpska zastava datira iz tog perioda.

Naime, za vreme vladavine župana Desa, sina kralja Vladislava, 1281. godine pod njegovom naredbom, delegati iz Kotora u Dubrovnik vraćaju stvari iz blagajne njegovog oca, među ostalim stvarima doneta je , i “zastava crvene i plave boje” (“vexillum unum de zendato rubeo et blavo” – “zastava od platna crvenog i plavog”). Zendato je čenda, vrsta laganog, svilenkastog platna.

Međutim,  najstariji poznati crtež neke zastave Srbije je na mapi iz 1339. godine koju je napravio Anđelino Dulcert. Zastava je predstavljala carstvo Cara Dušana i bila crveni dvoglavi orao na žutom.


Sretenjski ustav iz 1835. opisuje srpsku zastavu kao trobojku i to u redosledu boja – otvoreno crvena, bela i čelikasto-ugasita.
Zastava nije prihvaćena jer zbog grba koji je imala, bila je previše slična francuskoj revolucinarnoj zastavi.
Naime, izgled zastave koji je ostao do danas prihvaćen je tek za vreme vladavine Miloša Obrenovića.
Prvo je narod imao pravo samo da je koristi na trgovačkim lađama(pomorska zastava), a danas se trobojka vijori ponosno kao simbol naše Srbije.
Autor: Suzana Milovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *