Katolički uskrs – Zašto ne slave kada i mi ?

Društvo

Uskrs je „pokretni“ praznik . Uvek je isti dan, uvek je u nedelju. Nije isti datum i  jedan od retkih ostataka od lunarnog kalendara u hrišćanskom svetu. Osnovno hrišćansko pravilo za određivanje datuma ovog praznika je vezano za jevrejski praznik Pašu i prolećnu ravnodnevnicu . Uskrs „pada“ u prvu nedelju posle punog meseca nakon prolećne ravnodnevnice . Ali zašto katolički i pravoslavni hrišćani ne slave isti dan?

Suština je pre svega u kalendarima. Zbog toga što je Uskrs „pokretni praznik“ tu može biti izuzetaka. Katolici poštuju gregorijanski kalendar. Pravoslavci julijanski kalendar. Gregorijanski kalendar je reforma julijanskog kalendara. Pravoslavni svet nije prihvatio tu reformu. Razlika između ovih kalendara je 13 dana. Ali ni to nije tako jednostvno zbog pokretnosti praznika.

Ove godine će katolici slaviti Uskrs 4.aprila a pravoslavi 2.maja.  Dešava se zbog te promenljivosti da se poklope datumi.  2014. Je ceo hrišćanski svet slavio Uskr 20.aprila a 2017.godine 16.aprila. Naredno poklapanje biće 2025. I tada će katolici i pravoslavxi slaviti jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika slaviti 20.aprila .

 Načini određivanje ovog praznika su se godinama menjali. Danas imamo Gausov logaritam koji precizno određuje kada će biti Uskrs.

Autor: Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *