Znate li šta je fonio?

Recepti

Da li ste čuli za žitaricu fonio? U pitanju je vrsta prosa koja već vekovima uspeva i koristi se u Africi, a u današnje vreme je sve popularnija u zapadnim zemljama.

Fonio je poreklom sa afričkog tla, mesta gde su otkrivene najstarije kultivisane biljke. Dobro uspeva u sušnim predelima i na osiromašenom zemljištu. Ali zbog nedovoljnog korišćena i poznavanja ove vrstae dolazi se do toga da je ima malo u svetu, iako je jako pristupačna i nezahtevna vrsta u pogledu gajenja i proizvodnje. Zbog toga, na žalost, nije široko dostupna i može se kupiti samo preko interneta.

Fonio pripada grupi drevnih žitarica, koje po svojoj prirodi imaju zrno koje ima fantastične zdavstvene prednosti. Drevne žitarice su neuporedivo korisnije za telo u odnosu na svakodnevno korišćene vrste pirinča, kukuruza i pšenice. Nutricionisti predlažu upotrebu ovakvih žitarica da bi se smanjio stres, očuvalo zdavlje mišića i rad creva.

Ova neobična žitarica je namirnica broj jedan u Africi i zbog svojih kvaliteta širi se njen uzgoj i na ostale delove sveta. Ona prirodno sadrži nizak nivo holesterola, masti i nutrijenata, bogata je vlaknima, cinkom, magnezijumom, gvožđem, izvor je vitamina B… Stučnjaci je smatraju hranom budućnosti i opisuju kao siromašnu kalorijama, a bogatu proteinima. Da li se slazete sa njima? Koliko mi vodimo računa o zdavoj hrani i ishrani uopšte?

Prednosti 

  1. Visok sadržaj kalcijuma i odličan je dodatak ishrani, posebno se preporučuje veganima.
  2. Biljnih proteiona i aminokiselina ima u izobilju i zato potpomaže elastičnosti kože, rastu kose i noktiju.
  3. S obzirom da se koristi u obliku celog zrna potpomaže varenju i pospešuje mršavljenje.
  4. Ne sadrži gluten. 

Vrste

Postoje dve vrste fonio žitarica. Beli fonio ili „gladna riža“ je najvažnija od svih vrsta ove žitarice koje se beru u savanama zapadne Afrike. Ova šitarica ima najsitnije seme od svih prosolikih žitarica. Predstavlja jednu od najbrže rastućih žitarica jer zrelost postižu posle šest do osam nedelja. Jedina mana im je što se zrno teško odvara od ljuske. Druga vrsta je crni fonio koji ima sličan usev i gaji se u Nigeriji, Beninu, Togu i Nigeru.

Zanimljivosti

Poreklo ove žitarice je iz Afrike, a drevni Egipćani su ga smatrali „semenom svemira“ i zbog toga se, u njihovoj religiji, uzgaja više od 5000 godina i pretpostavlja se da je najstarija uzgajana vrsta žitarica u Africi.

 

Način pripreme

Fonio je veoma svestrana biljka i pri kuvanju poprima ukuse drugih manirnica. Takođe, ukoliko se samelje može se dobiti ukusno brašno bez glutena. 

U šerpu stavite šolju vode (250ml) i pusiti da provri. Dodati pola šolje (50g) fonio žitarica, posoliti i kuvati dok ne upiju vodu. Kao dodatak može se koristit voće, povrće i salate.

Autor: Teodora Kijanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *