Ko je bila Baba Marta?

Društvo

Baba Marta jedan od najstarijih bugarskih običaja koji se održao do danas.

 

Poznato je da mesec mart zna da bude promenjiv isto kao i ćud Baba Marte. Prvog marta dragoj osobi treba pokloniti privezak martenitsa (martenica) – lutkica ispletena od crvenog i belog konca koji se onda nosi do kraja meseca. Ove lutkice po pravilu osobi donose sreću, zdravlje i dug život. U seoskim domaćinstvima, ove crveno-crne lutkice se kače oko voćki kako bi godina bila što plodnija.  Pižo  je lutak obično je bele boje, dok je Penda lutka u suknji, obično crvene boje. Ovaj običaj se ustalio i u Makedoniji, Grčkoj i Rumuniji. 

Ali ko je bila Baba Marta?

Po jednom verovanju Baba Marta je bila jedna starica u koju se zaljubio mesec januar. On je želeći da se udvara martu poklonio najdivnije pahulje kako bi sa njima ukrasila svoj mesec. Zbog toga je mesec mart promenjiv.

Drugo verovanje govori da je Baba Marta bila nepredvidiva žena koja je menjala često raspoloženja. Ukoliko bi se smejala sunce bi ozarilo lica ljudi, a ako bi se naljutila slala je svoju hladnoću. 

Neka legenda kaže da se ona jako razbesnela kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mesto prve dame na kalendaru, a ispred nje dodao januar i februar. 

Iako je mesec “života” s’ obzirom da sve cveta, vrlo lako može da se naljuti i svojim gnevom pričini štetu kao gorda žena, Baba Marta.

 

Autor: Isidora Ignjatović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *