Veruje se da nesreća da je nesreća da mladoženja vidi mladu u venčanici, ali da li znate zašto je to tako?

Društvo

Venčanje je jedan od najlepših događaja u životu. Svi smo prisustvovali bar jednom venčanju i nemoguće je da se ne zapadne za oko činjenica da se određeni običaji iznova i iznova ponavljaju.  Postoji bezbroj običaja koji se strogo poštuju iz straha da će njihovo ignorisanje ili kršenje dovesti do propasti braka. Neki običaji su vezani samo za jedan narod, ali postoje i oni koji su popularni u većini zemalja širom sveta. Na primer, tradicija je da mlada baca bidermajer ili da mladoženja skida podvezicu sa mladine butine zubima ili već ustaljeno pravilo da venčanica mora da bude bela. Međutim, retko kada se zapitamo koje je poreklo ovih običaja?

 

Jedan od vrlo dobro poznatih tradicija je verovanje da mladoženja ne sme da vidi mladu u venčanici pre samog venčanja. Ovo može predstavljati problem onim parovima koji žele da naprave lepe zajedničke fotografije pre same ceremonije. Takođe, buduća mlada se možda oseća nesiguro, pa želi da dobije odobrenje od svog budućeg supruga da joj haljina odlično stoji. Ali, može se zaključiti da je ovde reč o sujeverju sa duboko utemeljenom tradicijom.

 

Ovaj običaj je nastao u davna vremena, onda kada su se brakovi dogovarali. Dogovoreni brakovi su podrazumevali to da se mlada i mladoženja prvi put vide na samom venčanju. Ugovoren brak je zapravo više predstavljao poslovni dogovor između porodica budućih mladenaca u kome su glavnu ulogu imali ekonomski elementi, a ne ljubav između dvoje mladih. Bilo je zabranjeno da  mladoženja  vidi mladu pre samog venčanja . Na ovaj način mladoženja nije mogao da odustane od samog venčanja, a mladini očevi nisu morali da se plaše da budućem mladoženji njihova ćerka neće biti dovoljno privlačna i da će zbog toga dogovor biti rasturen. Raturen dogovor je predstavljao veliku sramotu. Samim tim što mladoženja nije smeo da vidi mladu pre venčanja, on nije smeo da vidi ni njenu venčanicu. Takođe, u nekim kulturama je mladi bilo zabranjeno da proba venčanicu pre samog dana venčanja.

 

Međutim, buduće mlade, ne morate da brinete! Ovde je reč samo o starom verovanju. Ako vas mladoženja vidi u venčanici pre venčanja, to ne znači da će vaš brak biti neuspešan.Vremena su se promenila i brak se više ne zasniva na profitu, već se temelji na ljubavi. Naravno, ova tradicija može da se sačuva jedino ako želite da budete mistični i da vašeg mladoženju držite u neizvesnosti što duže!

Autor: Emilija Janjić

 

 

1 thought on “Veruje se da nesreća da je nesreća da mladoženja vidi mladu u venčanici, ali da li znate zašto je to tako?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *