Dara iz Jasenovca – svedočanstvo preživelih logoraša

istorija Kultura

Film „Dara iz Jasenovca“ u subotu, 20. februara, imaće svoju televizijsku premijeru. Na Prvom programu RTS-a od 20h biće premijerno prikazana istorijska drama o stradanju Srba u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata.

Srpski kandidat za Oskara i Zlatni globus, premijeru je imao u Gračanici 25. novembra 2020. godine. Beogradska premijera bila je zakazana za 22. april 2020. godine, ali je usled pandemije Covida 19 odložena. Novi datum je 22. april 2021. godine, sa nadom da će epidemiološka situacija dozvoliti premijeru. Datum je simbolično uzet kao dan proboja poslednjih zarobljenika iz logora pre 76 godina.

Reditelj Predrag Antonijević i scenarista Nataša Drakulić predstavljaju nam filmom „Dara iz Jasenovca“ vreme o kome se ne govori, vreme koje je pod velom tajne i prećutane istorije. Stradanje srpskih, romskih i jevrejskih muškaraca, žena i dece u doba Nezavisne Države Hrvatske. Ovo je prvi srpski igrani film o logorima snimljen 75 godina posle užasa. Svi događaji predstvaljeni u filmu su potkrepljeni svedočanstvima preživelih logoraša.

Radnja filma smeštena je u vreme posle hrvatsko-nemačke ofanzive na Kozari, gde lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među zarobljenima je i desetogodišnja Dara sa majkom i dva brata. O ocu se ništa ne zna. Užasi koje je devojčica preživela preko Jasenovca do Stare Gradiške učiniće da odraste preko noći. Nakon pogibije majke i starijeg brata, smisao Darinog života postaje da sačuva život svom mlađem bratu. Deca iz logora su odlazila u domove NDH, smeštana u porodice, ubijana ili su umirala zbog loših uslova u logoru. 

Dara je lik kroz koji je protkana sudbina jedne devojčice sa Kozare, a kroz tu devojčicu i životi sve druge dece iz Jasenovca. U desetogodišnjoj devojčici spajaju se prošlost i stradanja dece čija je jedina krivica bila vera i nacionalno poreklo. Šta su ta deca preživela, naše bake i deke, oni koji su ubijeni da to nikada ne bi postali, ne sme biti zaboravljeno.

U trci za Oskara film nije uspeo. Pomešale su se dobre i loše kritike. Dok jedni hvale film, glumu, scenario, sliku, kostime, drugi govore da je film laž i antihrvatska propaganda. Neka film ostane filmu, bez uplitanja politike. Film je umetnost koja je imala za cilj da prikaže zaboravljeni period stradanja našeg naroda. U filmu i u lošima ima nečeg dobrog, a i u dobrima nečeg lošeg. Najviše pohvala svakako ide maloj Biljani Čekić koja je donela ulogu na maestralan način.

Planirano je da nakon bioskopske premijere film bude prikazan i kao mini serija u 4 epizode. Reditelj Antonijević najavio je da će za seriju biti dodatnih snimanja, kako bi se uokvirio jedan period.

Glavna uloga devojčice Dare pripala je Biljani Čekić, a pored nje u filmu se pojavljuju Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Vuk Kostić, Nikolina Jelisavac, Petar Zekavica, Radoslav Milenković, Bojan Žirović, Danijela Vranješ, Željko Erkić, Tatjana Kecman i mnogi drugi.

Pogledajte film objektivno, kao umetničko ostvarenje koje govori o istorijskim činjenicama. Film je nastao na svedočenjima preživelih logoraša. Ne mešajte politiku, jer ona ovde svakako nije posredi, što ćete i shvatiti nakon što pogledate film. Televizijska pre bioskopske premijere je upravo sa tim razlogom, da šire narodne mase shvate da film nije nikakva antihrvatska propaganda, da u filmu nema politike. Pogledajte, pa sudite. Uostalom, ne treba nama neko sa strane da govori da li se istorija dogodila ili nije, da li je naš narod stradao ili ne. Ovo je samo umetnost, a u njoj nema nikakvih podela.

Autor: Nevena Vićentijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *