Ko je bio general Pavle Davidović?

Društvo

Na današnji dan, 18. feburara 1814. godine, pre nešto više od dva veka, preminuo je general Pavle Davidović. 

Rođen je u Budimu, 1737. godine. Potekao je iz srpske porodice koja je za vreme seobe pod Arsenijem Trećim Čarnojevićem stigla u Ugarsku.

Šta znamo o seobama?

Velike seobe Srba su velike migracije srpskog naroda, među kojima su posebno značajne Prva velika seoba Srba koja se dogodila 1690. godine, i Druga velika seoba Srba iz 1739. godine. Prva se dogodila tokom Velikog bečkog rata (Rat između Osmanskog carstva i Svete lige. Ova rat, sa svojim trajanjem od 1683. do 1699. godine oslobodio je velike delove srednje Evrope od Turaka, i bitno je oslabio njihovu vojnu moć.), kada se veliki deo srpskog naroda iz raznih oblasti preselio u severne i zapadne oblasti. Ovu seobu predvodio je srpski patrijarh Arsenije Treći Crnojević, koji je izvršio prvu organizaciju Srpske crkve na području Austrijskog carstva. Prem mnogim istoričara, on je bio treća najznačajnija figura u srpskoj istoriji, pored svetog Save i Makarija Sokolovića. 

photo: wikipedia

Pavle Davidović je u vojsku stupio kao dobrovoljac. Za vreme Sedmogodišnjeg rata, unapređen je za kapetana i majora. Podsećanja radi, zaraćene strane u Sedmogodišnjem ratu bile su, s jedne strane, na čelu sa Austrijom: Francuska, Rusija, Španija, Švedska i Saksonija, i sa druge strane, koju je prevodila Pruska: Velika Britanija i Portugalija. Pavle je za vreme Rata za bavarsko nasleđe odlikovan u više navrata, a naročito prilikom zauzimanja grada Bistrica Klodska (današnja Poljska), kada je sa sabljom u ruci i kroz vatru dopro do kapije tvrđave i otvorio je, pa je omogućio koloni generala Palavičinija da uđe unutra. Za ovaj je podvig odlikovan Viteškim krstom reda Marije Terezije. Godine 1780. postao je baron, a 1783. pukovnik Petrovaradinske regimente.

Bio je učesnik u austro-turskom ratu. 1788. godine, ubedio je turskog komandanta Šapca da se preda i sam preuzeo komandu nad gradom. Naredne godine učestvovao je u zauzeću Beograda,  nakon toga je sa svojim graničarima zauzeo Lešnicu, Lipnicu, Loznicu i opseo tvrđavu Soko. Zbog ovih zasluga, unapređen je 1790. godine u čin general-majora.

Imao je učešće i u kampanjama u Holandiji i Italiji, u ratu sa Napoleonom. 1806. Godine izvršio je inspekciju srpskih položaja i posetio Petrovaradin i Zemun. U maju, 1807. godine, unapređen je u čin generala. Poslednji položaj koji je imao, bio je guverner Komorana, a odeven u odelo ovog čina, svečano je dočekao i svoju smrt.

Autor: A.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *