Zašto se kaže „novinarska patka“?

Društvo

Novinarska patka je lažna informacija, a zašto baš patka? Zašto se baš patka vezuje za laž?

U mitologiji i basnama patka nikada ne laže, šta više ona je plemenita životinja, patke su na primer spasile Penelopu iz mora gde je otac kao novorođenče bacio jer je želeo sina. Penelopin otac joj je nadenuo ime Patka odnosno Penepola na grčkom. 

Danas je Penelopa simbol vernosti, strpljivosti i ženske čednosti jer je čekala Odiseja tolike godine. Zašto se onda za takvu ženu kaže patka?

Izraz „novinarska patka“ nastao je pre mnogo decenija u Evropi kada je novinarstvo bilo još u povoju. Urednik jednog lista odlučio je da odvoji službene vesti od privatnih informacija, jedan deo informacija tada su prikupljali novinari, a druge su slali sami građani, zato je za izvor vesti stavio skraćenicu N.T – NON TESTATUM što znači neprovereno. Ova dva slova daju nemačku reč Ente što znači patka. Tako je nastala uzrečica „novinarska patka“ za sve vesti objavljene u elektronskim i štampanim medijima u koje retko ko poveruje.

Neke od čuvenih novinarskih patki desile su se sasvim slučajno, kao na primer radio drama „Rat cvetova“ napravljena na osnovu istoimenog romana Herbeta Džordža Welsa, kao specijal emitovan je za noć veštica 30.10.1938. godine. Ova radio drama je ušla u istoriju medija jer je emitovana kao direktan prenos invazije marsovaca na zemlju i urađena je tako verno tako da su mnogi slušaoci širom Amerike podlegli panici misleći da se to zaista događa. Dramu je režirao Orson Wels koji je tada imao 23 godine. 

Šta se u stvari desilo?

Mnogi slušaoci propustili su špic i najavu, a kako je to bilo vreme pred Drugi svetski rat vladalo je opšta napetost i mnogi su mislili da je u pitanju informativni program. Ljudi su bežali iz oblasti iz koje su navodno marsovci nadirali, bilo je onih koji su bili ubeđeni da osećaju miris

 

otrovnog gasa, drugi su potvrdili kako su videli odsjaj borbe u daljini.

Neki analitičari su navodili da je program čulo oko šest miliona slušaoca od toga 1,7 miliona njih je poverovalo.

Posle toga mediji su mnogo puta smišljali neke duhovite vesti ne bi li privukli javnost i povećali gledanost.

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *