Kome smeta Studentska poliklinika?

Politika

Aktuelan je pokušaj ukidanja Studentske poliklinike koja je u službi svih studenata još od 1928. godine. Naime, Vlada Republike Srbije je uzela u obzir usvajanje ovog plana a nas zanima iz kojih razloga i u čiju korist?

Plan je da se briga o zdravlju studenata vodi u Domovima zdravlja a ne u poliklinici koja je apsolutno podređena potrebama svih studenata. Nismo sigurni šta bi ovaj korak studentima omogućio, da li bi se išta olakšalo ili unapredilo u već dovoljno napregnutom zdravstvenom sistemu naše zemlje. 

Ovim potezom su pored studenata ugroženi i sami zaposleni. 

Podsetimo, Studentska poliklinika omogućava zdravstvenu zaštitu studentima a pored toga ima i svoja savetovališta, stacionare, terenski rad. Pored toga što studenti imaju sve neophodno za prevenciju i lečenje, njima ova ustanova znači kraći i brži put do svih lekara specijalista.

Bilo je i ranijih pokušaja da se na čelo ove ustanove postavi politički angažovan član LDP-a, što je završeno u korist već zaposlenih na poliklinici. Da li je ovih dana na snazi još jedan pokušaj nametanja i sprovođenja političke volje u zdravstveni sistem? Kome i zašto ne odgovara autonomija koju poseduje Studentska poliklinika?

photo: kreni promeni.rs

 

Iako postoji nečija potreba da se politički oboji jedno od osnovnih ljudskih prava savremenog doba, sa druge strane postoji volja brojnih studenata da se usvajanju ovakvog predloga stane na put. Tim Kreni-Promeni je već realizovao kampanju pod nazivom „Ne damo Studentsku polikliniku“ koju možete pronaći na njihovom sajtu i potpisati ukoliko ste saglasni. Mi Vam ostavljamo i direktan link https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/ne-damo-studentsku-polikliniku?bucket=&source=twitter-share-button&utm_campaign=&utm_source=twitter&share=aef00b90-62db-4577-85a1-b77a4ea58a68. Bilo da ste student ili ne, imajte u vidu da se radi o reorganizovanju sistema i ukidanju ustanove koja funkcioniše skoro ceo vek.

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *