2008. Godina kada je proglašena nezavisnost Kosova, a naša država ništa nije uradila povodom toga.

Politika

Skupština Kosova donela je 17. februara 2008. godine Deklaraciju o nezavisnosti kojom je Priština jednostrano proglasila odvajanje od Srbije.

Skupština Srbije poništila je ovu odluku, ali to nije sprečilo niz međunarodnih priznanja koja su usledila.

Vojislav Koštunica tada je izjavio da Srbija mora jedinstvenom državnom i nacionalnom politikom da obezbedi siguran i normalan život „za sve građane Kosova i Metohije koji poštuju državu Srbiju“.

„Ovo je naša otadžbina, mi rezervnu nemamo. Nema potreba da se pokrećemo, da paničimo, da odlazimo bilo gde“, poručio je tada Artemije, vladika raško – prizrenski.

Miting u Srbiji, kao odgovor na neosnovano proglašenje nezavisnosti, je održan 21. februara 2008. godine, uz prisustvo tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, ministara, lidera opozicije, predstavnika srpskih političara iz susednih zemalja, brojnih javnih ličnosti.

Posle mitinga i molebana, u centru Beograda izbili su nemiri u kojima je jedna osoba izgubila život, a više ih je povređeno.

Danas, 13 godina kasnije, Srbi na teritoriji Kosova i Metohije, žive kao u zatvoru, u enklavama, pod stalnom prismotrom i zebnjom da će svakog trenutka postati žrtve albanske volje, a mnogi su se odselili, prodajući kućni prag zarad malo slobode i sigurnijeg života.

Na nama je da našoj braći iz južne pokrajine pomažemo koliko god smo u mogućnosti, posećujemo ih, da znaju da nisu sami i nikad ne dopustimo tuđim rukama da prigrle ono što je oduvek naše!

Autor: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *