Srpski i jugoslovenski pisac, pesnik i diplomata – Jovan Dučić

istorija Kultura

Autor je pesama “Večnoj Srbiji”, “Pesma ženi”, “Najtužnija pesma” i mnogih drugih.

Jovan Dučić je rođen početkom sedamdesetih godina devetnaestog veka, a pretpostavlja se da je bilo to 1872. ili 1874. godine februara ili tokom letnjih meseci. Neki poslednji pronađeni dokumenti navode 15. februar.  Mesto rođenja je Trebinje. 

Već je u prvim godinama života izgubio oca Andriju u Hercegovačkom ustanku te je odrastao sa majkom Jovankom i sestrom Milenom. Osnovnu školu završava u Trebinju a srednju trgovačku upisuje u Mostaru gde se zajedno sa svojom porodicom i preselio.  Godinu dana provodi u Sarajevu gde je pohađao učiteljsku školu a u Somboru maturira.  Radio je kao učitelj kada se razvijala i njegova pesnička strana koja ga je koštala. Naime, zbog svojih patriotskih pesama proteran je iz Bijeljine gde je radio.  Upravo zbog ovih okolnosti, Jovan Dučić ne uspeva naći sebi posao pa se zapošljava u manastirskoj školi u Žitomisliću.

Njegovo članstvo u društvu “Gusle” iznedriće prijateljstvo sa Aleksom Šantićem, sa kojim je osnovao književni krug i pokrenuo časopis “Zora”.  On ponovo biva uhapšen u Mostaru, zajedno sa prijateljem Svetozarom Ćorovićem, a potom i otpušten sa radnog mesta. Takve neprilike odvešće ga na studije u Ženevu, na Filozofsko-sociološki fakultet. Gotovo deceniju je proveo u inostranstvu, a najviše u Parizu i Ženevi. Upravo u Parizu upoznaje Skerlića i teži održati svoje veze sa književnicima te sarađuje sa mnogim listovima. Kada je završio prava na ženevskom univerzitetu, vraća se u Srbiju i 1907. godine dobija službu pisara u Ministarstvu inostranih dela Srbije. Od godine 1910. je u diplomatskoj službi i tada je postavljen za atašea u poslanstvu u Carigradu a potom i u Sofiji. Poslom je bio vezan za Atinu, Rim, Madrid, Kairo i Ženevu. 

Godine 1931. izabran je za redovnog člana Srpske kraljevske akademije a narednih godina biće poslanik u brojnim zemljama inostranstva. 

Početkom četrdesetih godina prošlog veka povlači se u Sjedinjene Američke Države gde je pisao pesme, novinske članke i političke brošure. 

Preminuo je sedmog aprila 1943. godine u Geriju, SAD. Njegovo je telo preneseno u portu srpskog pravoslavnog manastira Svetog Save u Libertivilu (SAD). Kako je njegova želja bila da bude sahranjen u svom rodnom gradu, to se i ispunilo 2000. godine. Njegovo telo nalazi se u Hercegovačkoj Gračanici.

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *