Joseph James De Angelo je američki serijski ubica, serijski silovatelj, provalnik i bivši policajac iz Kalifornije

Društvo

Joseph James De Angelo je rodjen 8. novembra 1945. godine u Njujorku, ima dve mlađe sestre i mlađeg brata.

 

Jedan od njegovih rođaka je izjavio da dok je De Angelo bio malo dete prisustvovao je silovanju svoje sedmogodišnje sestre od strane dva vazduhoplovca u skladištu u zapadnoj Nemačkoj, gde je porodica bila smeštena u to vreme, a takođe jedna od De Angelovih sestara tvrdila je da ga je njihov otac zlostavljao dok je odrastao. 

 

De Angelo se 1970. godine verio sa svojom školskom koleginicom koja je ubrzo prekinula vezu nakon što joj je on pretio pištoljem kako bi je primorao da se uda za njega. 1973. godine oženio se svojom drugom verenicom koja je vremenom postala advokat a ona je 2018. godine podnela zahtev za razvod.

 

De Angelo je prvobitno ciljao na žene koje su same u svojim domovima ili sa decom, a kasnije je više voleo parove. Njegova uobičajena metoda bila je da provali kroz prozor ili klizna staklena vrata i probudi uspavane stanare baterijskom lampom, preteći im pištoljem. Žrtve su naknadno bile vezane vezicama za cipele koje je pronašao ili donosio sa sobom, a zatim im je vezio oči peškirima koje je pocepao u trake.

 

Ženska žrtva bila je obično primorana da veže svog saputnika pre nego što je bila vezana. Vezovi su često bili toliko čvrsti da su se žrtve satima trzale, nakon odvezivanja razdvojio je par često slagajući posuđe na ledja muškarca i preteći da će ih pobiti sve ako čuje kako zveckaju. Prebacio je ženu u dnevnu sobu i silovao je više puta, ponekad i po nekoliko sati.

 

Ponekad je satima provodio u kući preturajući ormare i fioke, jedući hranu u kuhinji, pijući pivo, ponovo silujući ženu uz dodatne pretnje. Tipično je krao predmete, često lične predmete i predmete male vrednosti kao i gotovinu i oružje, nakon toga se verovalo da je peške bežao kroz niz dvorišta, a zatim biciklom otišao kući ili do automobila, široko koristeći parkove, školska dvorišta kao i druge otvorene prostore koji su ga držali dalje od ulice.

 

De Angelo je uhapšen 2018. godine gde je optužen za osam tačaka prvostepenog ubistva sa posebnim okolnostima, a okružno tužilaštvo ga je optužilo za četiri dodatne tačke ubistva prvog stepena. 

 

Nakon hapšenja De Angelo je dao svojevrsno priznanje koje se odnosilo na unutrašnju ličnost po imenu ,,jerry” koje ga je primoralo na talas zločina. Takodje je izjavio sledeće ,,nisam imao snage da ga izbacim. Naterao me je. Pošao je sa mnom. Bilo mi je kao u glavi, mislim, on je deo mene. Nisam želeo da radim te stvari. Izgurao sam Džerija i imao srećan život. Uradio sam sve te stvari. Uništio sam im sve živote. Tako da sada moram da platim cenu.”

 

De Angelo nije mogao biti optužen za silovanja ili provale jer su ta krivična dela zastarela, ali je optužen za 13 tačaka ubistva i 13 tačaka otmice. 

 

  1. godine De Angelo je ponudio da se izjasni krivim ako se smrtna kazna skine što tada nije bilo prihvaćeno medjutim kasnije nakon dogovora se izjasnio krivim po 13 tačaka prvostepenog ubistva i posebnim okolnostima, uključujući ubistvo počinjeno tokom provala i silovanja, kao i 13 tačaka otmice. 

 

  1. avgusta 2020. godine De Angelo je dobio više uzastopnih doživotnih zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, a nakon izricanja presude se izjasnio sledeće: ,,Saslušao sam sve vaše izjave. Svaku od njih, i zaista mi je žao svih koje sam povredio. Hvala, časni sude.”

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *