Dan državnosti Republike Srbije

istorija Politika

Ukoliko ste danas, uz jutarnju kaficu odlučili da pretražite vesti na najpopularnijem svetskom pretraživaču, sigurno vas je dočekala jedna neobična slika: Google u čast našeg nacionalnog praznika naslovnu sliku svog pretraživača okitila je bojama srpske zastave.

Dan državnosti Srbije je državni praznik koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu, 1804. godine, dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije.

Kada se odigrao zbog u Orašcu?

To je okupljanje srpskih ustanika umaklih pred sečom knezova. Seča knezova je pogubljenje srpskih narodnih poglavara 1804. godine, sprovedena od strane dahija. Cilj dahija bio je da pogubljenjem knezova spreče pobunu, ali ona je samo bila kap koja je prelila čašu odnosno ubrzala je izbijanje Prvog srpskog ustanka. Ovaj zbog organizovao je Đorđe Petrović, poznatiji kao Karađorđe. U zimu 1804. godine, na hrišćanski praznik Sretenje Gospodnje, u Orašcu kod Aranđelovca, održan je ovaj skup. Oko tri stotine ustanika odlučilo je da ukrsti mačeve sa dahijama. Kako su Stanoje Glavaš i knez Teodosije Marićević odlučili da se izmaknu sa mesta vođe, za vožda je izabran Karađorđe Petrović. 

Današnji dan se još slavi kao Dan ustavnosti Srbije, u spomen na dan kada je u Kragujevcu, 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav

photo: wikipedia

Sretenjski ustav bio je prvi ustav u istoriji Srbije, a ujedno i prvi donešen ustav na Balkanu. Tada je jedino još Grčka imala svojevrsna ustavna dokumenta. Srbija je, iako pod snažnim uticajem velikih sila (Turske, Rusije, Austrije), smogla snage da donese vrlo moderan ustav za tadašnje doba, utemeljen na principima liberalnog građanskog poretka, a u vreme kada ni mnoge daleko razvijenije i nezavisne države još nisu imale svoje zakone i ustave.

Ovaj datum je najvažniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Dan državnosti Srbije slavio se do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Lepo je videti da se svake godine, osim očekivanim čestitkama predsednika iz Kine i Rusije, pridružuju mnogi drugi predstavnici velikih svetskih sila. Ove godine obratio se i ambasador SAD-a u Srbiji, Entoni Godfri, i na srpskom jeziku nazdravio i čestitao praznik Srbiji, a kako je to izgledalo, pogledajte u linku koji sledi:

https://twitter.com/i/status/1360997993089028102

Srbijo, srećan praznik!

Autor: A.P.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *