217. godina od podizanja Prvog srpskog ustanka

Društvo istorija
  1. godine u Orašcu, na današnji dan, doneta je odluka o otpočinjanju ustanka pod vođstvom vožda Đorđa Petrovića, Karađorđa, koji danas pamtimo kao Prvi srpski ustanak. 

 

Prvi srpski ustanak je pokrenut kao reakcija na janičarski režim u Beoradskom pašaluku, a kao svoje ciljeve je imao oslobođenje od Turaka, vaskrs srpske države i izgradnju novih državnih institucija, ukidanje feudalizma i kulturni preporod. Ustanak predstavlja početak srpske revolucije, odnosno rađanje moderne srpske države u 19. veku.

 

Prve akcije ustanika bile su usmerene uglavnom protiv dahijske vlasti, spaljivani su hanovi i proterivane hadžije, tako da je ubrzo oslobođen gotovo ceo Beogradski pašaluk, što je omogućilo lakše povezivanje lokalnih pokreta u jedinstvenu borbu za oslobođenje. 

Vođe ustanka, na čelu s Karađorđem, vešto su koristili turska neslaganja i uspeli da izdejstvuju naredbu o pogubljenju dahija Aganlije, Kučuk-Alije, Mule Jusufa i Fočić Mehmed-age od Bećir-paše, sultanovog izaslanika. 

Pre oslobođenja Beograda, tokom 1805–1806. ustanici su odneli nekoliko značajnih pobeda i radili na dobijanju podrške Austrije i Rusije, što je primoralo tursku vladu na ustupke i sklapanje Ičkovog mira. 

Beograd je oslobođen 12. decembra 1806, a u periodu od 1807. do 1812. učvršćeni su rusko-srpska vojna saradnja i savez. Međutim, nakon potpisivanja Bukureštanskog mira između Rusije i Osmanskog carstva, i neslaganja srpskih ustaničkih vođa sa dobijanjem ograničene autonomije od turske vlasti u Beogradskom pašaluku, došlo je do prekida saradnje između Srbije i Rusije. 

Znatno nadmoćnija turska vojska napala je, 1813. godine, Srbiju u želji da sprovede odredbe Bukureštanskog mira i, nakon tromesečnog otpora ustanika, ponovo je uspostavljena turska vlast. 

 

Ponovnim padom Beograda u turske ruke, 7. oktobra 1813, ustanak je ugušen, a Karađorđe je sa još nekoliko vođa ustanka pobegao u Austrougarsku, a zatim u Rusiju. 

 

I pored formalnog neuspeha Prvog srpskog ustanka, on je umnogome doprineo uspehu Drugog srpskog ustanka, podignutog krajem aprila 1815. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *