Jovan Dučić i Magdalena Živanović – bijeljinski Romeo i Julija

Kultura

Kako to obično biva, Dučić je doživeo neostvarenu ljubav koja kao legenda nadživljuje dvoje mladih koji su se voleli. Dučić je bio popularan u ženskom društvu, voleo je žene i one su volele njega. Jedna dama poklonila mu je kuću u centru Budimpešte, koju je Dučić poklonio državi i ona je i danas srpska ambasada. Imao je mnoge afere, među kojima je i sa uglednom Jovankom Jovanović. Ipak, Dučićevu mladost i život obeležila je nesrećna ljubav sa Magdalenom Živanović.

Magdalena Živanović, rođena Nikolić, bila je kći trgovca Nikolića iz Bijeljine. Nakon smrti roditelja, brigu o njoj preuzima majčin otac, Pera Živanović, ugledni gazda i jedan od najistaknutijih Srba u Bijeljini. Magdalena je bila izuzetno lepa i obrazovana devojka. Bila je prva pesnikinja Bijeljine i pesme je objavljivala pod pseudonimom Maga Ž.

Jovan Dučić kao tek stasali pesnik i mladi učitelj dolazi u Bijeljinu i u toku priprema za Svetosavski sabor upoznaje Magdalenu, koja mu pomaže u pripremama. Oboje su bili opčinjeni jedno drugim, bila je to prava ljubav na prvi pogled. Čak su se ubrzo u tajnosti i verili. Ipak, mala sredina nije zatvorila oči na ljubav mlade Srpkinje i Hercegovca. 

Prema nekim pričama, Dučića nije odobravao njen deda, Pera Živanović. Unuka bogatog i uglednog gazde ne može da se uda za siromašnog pesnika i učitelja, ko zna odakle. Naterao je unuku da se pred ikonom zakune da se nikada neče udati za Jovana Dučića. Ubrzo policija nalazi u Dučićevom stanu rodoljubive pesme koje su smetale vlasti i on biva proteran iz Bijeljine.

Magdalena i Dučić se nikada više nisu sreli. Slali su pisma jedno drugom, dok jednog dana i ona nisu prestala da stižu. Tvrdi se da su se kasnije dopisivali kroz svoje pesme. Kako se Magdalena zaklela da se neće udati za Jovana Dučića, nije se želela udati ni za jednog drugog. Čitavog života ostala je sama, zaboravljena od svih, posvetivši se pisanju. Ni Dučić se nikada nije ženio, ali koliko je zaista patio za njom nije poznato. Njihova priča ostaje da živi kao legenda o bijeljinskom Romeu i Juliji, čija ljubav ostaje neostvarena zbog neodobravanja starijih i sredine u kojoj su živeli.

Na grobu Magdalene Živanović stoje uklesane reči:

„Ovde počiva Magdalena Magi Nikolić – Živanović, prvo nadahnuće pjesnika Jovana Dučića i sama pjesnik.“

 

Autor: Nevena Vićentijević

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *