Jedan od stotinu najznamenitijih Srba

Društvo istorija

Jedan od stotinu najznamenitijih Srba – Ruđer Bošković. Bio je filozof, pesnik, astronom, fizičar, matematičar i diplomata, naime jedan od najznačajnijih naučnika svoga vremena.

Ruđer Josip Bošković rođen je 18. maja 1711. godine u Dubrovniku kao sedmo dete, od oca Nikole i majke Paole. Bio je srpsko-italijanskog porekla. Samo se jednom vratio u rodni Dubrovnik, a tokom života je boravio širom sveta.

Gimnaziju je završio u Dubrovniku a već sa petnaest godina odlazi u Rim, pristupajući Jezuitskom redu. Studirao je retoriku i poeziju, potom filozofiju i matematiku a onda i teologiju. U svojim tridesetim postao je sveštenik i predavač na katedri matematike Kolegijuma u Rimu. Krajem pedesetih godina napušta Rim i odlazi u Pariz a onda u London. Godine 1763. se vraća u Italiju. U periodu između 1765. i 1772. osniva Milansku opservatoriju i postaje njen prvi direktor. Bio je i šev marinske optike na Sorboni. U Parizu su srpski studentu osnovali Književno društvo pod njegovim imenom 1917. godine. 

Objavio više desetina stručnih radova iz oblasti matematike, fizike i astronomije. Pisao je putopise i poeziju. Bio je član više Akademije u Rimu, Parizu i Londonu. 

U domenu fizike se smatra pretečom Alberta Ajnštajna zbog svoje ideje o relativnosti prostora i vremena. Formulisao je jedinstven zakon sile po kome pretpostavlja postojanje odbijanja među telima, kao što postoji i privlačenje prema Njutnovom zakonu. Takođe, otkrio je i geometrijski model za izračunavanje putanje kometa.

Preminuo je 1. Februaru 1787. godine u Milanu od posledice dugotrajne groznice. Sahranjen je na milanskom groblju a srce mu je preneto u zavičaj.

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *