Na današnji dan rođen je Tanasko Rajić

Društvo istorija

Atanasko Tanasko Rajić je rođen u blizini planine Rudnik 1754. godine, na praznik Svetog Atanasija po kome je i dobio ime. 

U srpskoj istoriji upamćen je po brojnim obračunima sa Turcima, zajedno sa Karađorđem i drugim hajducima. Uoči Sretenja 1804. godine stigao u Orašac gde se sastao sa Karađorđem, Janićijem Đurićem, Stanojem Glavašem i drugim ustanicima. Kada je vođa ustanka odabran, odmah potom je Tanasko Rajić izabran za barjaktara.

Tanasko je bio ogorčen na Sali-agu koga je želeo lično ubiti pa je prvih dana marta 1804. godine zajedno sa svojom vojskom opkolio grad i tražio predaju. Kako su Turci odbili predaju Sali-age, Tanasko je komandovao napad a iz tog sukoba razvio se boj. Ishod borbe bili su poraženi Turci ali i ranjeni Tanasko Rajić. Srpski vojnik Rajić je posekao Sali-agu kako se ranije zakleo.

Tanasko Rajić je sa svojom vojskom osvojio i Crni vrh kod Jagodine gde se istakao i Jovan Kursula. 

Ne mnogo kasnije dolazi do razilaženja Rajića i Karađorđa, najviše zbog političkih razloga. Tada se Tanasko povlači u svoje selo gde ostaje do 1813. godine. Ali su čovečnost i hrabrost ovog vojnika pomerile granice sukoba kada je pružio pomoć Karađorđu u Jagodini, kada je Srbija dospela u teške dane. Taj je ustanak prošao neslavno, a Atanasko Rajić se ponovo vraća u svoje selo.

Međutim, iako su godine učinile svoje Tanasko Rajić podržava i priključuje se i Drugom srpskom ustanaku. Tada je Rajić bio glavni komandant i zajedno sa svojom vojskom krenuo je u proterivanje Turaka iz Čačanske nahije. Šestog juna 1815. godine došlo je do presudne bitke na Ljubiću. Sprsku vojsku prepao je napad Turaka, ali im hrabrosti nije manjkalo. Tada je komandant Rajić upravljao baterijom topova sa okolnog brdašca. Bitka je bila teška ali se Tanasko ni jednog trenutka nije predao i odvojio od svojih topova. Ipak, turske snage bile su dominantnije i potpuno su opkolili predeo gde se Rajić nalazio te je on odustao od topova i latio se kubure. Pucao je u turske vojnike ali usled teških okolnosti bio je opkoljen i isečen na komade, kako se veruje. Srpska vojska je ipak uspela da dobije boj ali je izgubila hrabrog Tanaska Rajića.

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *