Smanjimo bacanje hrane, budimo više maštoviti sa ostacima

Društvo

Na posebne državne praznike poput Božića i Nove godine, a u Srbiji i rođendana, volimo da se pobrinemo da svi imaju dovoljno za jelo, pa smo skloni da napravimo previše hrane. Uživamo u tome da naša porodica i prijatelji imaju šta da jedu, da vide da mi to pažljivo pripremamo i pokazujemo im velikodušnost. Kuvari u porodici često provode dane pripremajući ukusne poslastice, ali u tako ogromnim količinama da se ne može sve pojesti za jedan obrok. Zatim danima pokušavamo da smislimo načine kako da potrošimo ostatke hrane pre nego što se pokvare i završe u kanti.

Za mnoge porodice ostaci se samo podgreju, a isti obrok služi se sledećeg dana. Međutim, nova emisija koju je u SAD pokrenuo Netflix, pod nazivom „Najbolji ostaci ikad!“ inspirisao je publiku u Americi da postane kreativnija sa ostacima i podstiče ih da razvijaju nova jela od starih.

U emisiji se od tri takmičara traži da iskoriste ostatke hrane iz prethodnog obroka kako bi napravili nešto novo i još ukusnije. Izazov je bio da pretvaranjem ostataka restorana u ukusna nova jela i pravljenjem hrane u restoranskom kvalitetu od ostataka nezdrave hrane oni pokažu ljudima nov način pravljenja ukusnih jela, kao I da smanje bacanje hrane. Oni su se takmičili jedni sa drugima za nagradu od 10.000 dolara.

Publika je bila zapanjena kada je videla kako se zdravi vegetarijanski ostaci od obroka mogu pretvoriti u ugodnu hranu i kako se pržena piletina, pljeskavice i pomfrit mogu pretvoriti u luksuznije obroke.

Svrha emisije je da podstakne ljude da ne rasipaju hranu i da budu kreativniji u kuhinji. Glumac i komičar David So, jedan od trojice voditelja igara, rekao je: „Ako publika može kod kuće da stane ispred svog frižidera i kaže:„ Hej, ovo neću baciti, zapravo ću napraviti od toga nešto neverovatno, ‘onda smo uradili svoj posao. „

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *