Problem sa našim oslanjanjem na velike tehnološke firme

Biznis

Iako je policijski čas izazvan pandemijom koronavirusa oštetio preduzeća na globalnom nivou, isto se ne može reći za velike tehnološke kompanije. Akcije u Facebook-u, Apple-u, Amazon-u i Microsoft-u dostigle su vrhunac na berzi u junu 2020. Iako je Amazon udovoljavao svim maloprodajnim potrebama kupaca, druge kompanije su obezbedile komunikaciju za ljude zarobljene kod kuće. Od Apple i Android pametnih telefona i tableta do Facebook aplikacija i Microsoft alata, svaka kompanija je obezbedila ključne veze sa prijateljima, porodicom i kolegama. A to je sigurno sjajno za investitore i milijardere koji stoje iza ovih firmi.

Pre pandemije, vršio se nadzor nad velikom tehnologijom. Pododbor za pravosuđe američkog Doma za pravosuđe poslao je zahteve za informacijama Amazonu, Apple-u, vlasniku Google-a Alphabet i Facebook-u u septembru 2019. godine, zabrinuvši se da samo mali broj kompanija drži tako veliki udeo na digitalnom tržištu. Koronavirus je možda odložio ove istrage, ali će i dalje biti sprovedene.

Slično tome, Evropska komisija je najavila dve nove istrage lažnih prodavaca protiv Apple-a, dok je u izveštaju iz juna 2020. predloženo da bi Amazon mogao biti sledeći na dnevnom redu EU, zbog invazije nezavisnih prodavaca.

Ali da li je trenutni nivo kontrole dovoljan i da li će se promeniti zbog pandemije?

Jedan od pravnih direktora Instituta za otvorena tržišta, ne misli da će se učiniti dovoljno. „Prerano je da se kaže da li su ovo ozbiljne istrage ili su to samo informacije koji odgovaraju javnosti i političkim zabrinutostima zbog moći velikih pet tehnoloških kompanija.“

„Postavlja pitanje: zašto smo toliko zavisni od nekolicine velikih kompanija? Da li bismo zapravo išta izgubili kao društvo da imamo više mrežnih pijaca, tj. različitih sistema koje možemo da izaberemo? Zapravo ne postoji ništa što nas primorava da prihvatimo sadašnju strukturu ovih tržišta “, kaže jedan od direktora. Velika tehnologija možda postaje jača tokom pandemije, ali im zapravo može dugoročno otežati posao.

Autor: Milica Stankoić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *