Istopolni brakovi legalni do leta?

Društvo

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je juče objavilo polazne osnove za izradu nacrta zakona o istopolnim zajednicama. Javna rasprava trajaće do 20. februara, a najave su da bi zakon trebalo da bude usvojen u Skupštini već do leta.

Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kaže za da bi predlog zakona o LGBT zajednicama trebalo da se nađe u Skupštini do kraja prolećnog zasedanja.

– Predlog će se naći u Skupštini Srbije do kraja prolećnog sazedanja. U petak će biti objavljene polazne osnove, na eUpravi, po Zakonu o planskom sistemu, i to je sam početak procesa – najavljuje Čomić.

Zakon o istopolnim zajednicama bio je jedan od najvećih zahteva na prethodnim paradama ponosa u Srbiji. U nacrtu koji se našao u javnosti, istopolna zajednica se definiše već u članu 2.

– Istopolna zajednica je zajednica porodičnog života dva punoletna lica istog pola koja je registrovana pred nadležnim organom javne vlasti u skladu sa odredbama ovog zakona. Izrazi koji se koriste u ovome zakonu i propisima koji se donose na temelju njega, a koji imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li navedeni u muškom ili ženskom rodu, obuhvataju bez diskriminacije lica ženskog i muškog pola – piše u tom članu.

U naredna tri člana se govori o načelu ravnopravnosti, kao i o zabrani svakog oblika nasilja i diskriminacije, prelazi se na načine sklapanja istopolne zajednice koja se, kako stoji u članu šest, “zasniva izjavom registrovanom kod matičara voljom dva lica istog pola kojima se izražava pristanak za sklapanje istopolne zajednice u cilju ostvarivanja zajednice porodičnog života”.

Činu zaključenja istopolne zajednice pored matičara prisustvuje odbornik lokalne samouprave koga skupština odredi.

-Ideja je da se zakon o istopolnim zajednicama donese tokom prolećnog zasedanja skupštine. Mi kao zemlja članica Saveta Evrope imamo obavezu da donesemo taj zakon, samo što nemamo nikakav rok niti imamo bilo kakve uslove od EU u vezi sa sadržinom tog zakona – apostrofira Milićević.

Brak se može raskinuti na iste načine kao i tradicionalni brakovi, ista prava važe kao i tokom običnih brakova, pitanje imovine i penzija se takođe regulišu isto kao i kod običnih brakova.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *