Budimo ljudi

Društvo

Tokom proučavanja jedne od nauka i večitih pitanja kao što su: „Kako biti zadovoljan sobom i svojim životom?“, istraživači su otkrili ključni odgovor na pitanje: “Šta život čini smislenim?” Sa pandemijom koronavirusa koja se dogodila u 2020. godini, jedna od profesorki rekla je da su konačno uspeli da razumeju koliko su naša kolektivna iskustva važna za zdravlje i blagostanje. Tim je otkrio da su sledeći nalazi istraživanja ono što vam treba da biste živeli dobro.

Prvo otkriće uključuje empatiju. Empatija je dragocena osobina i odnosi se na ljubaznost, više saosećanja i više podržavajućih odnosa. Drugo, promovisanje socijalne pravde. Analiza zemalja Evropske unije do 2020. godine pokazala je da su poštena društva srećnija. Zalaganje za stvari poput smanjenja siromaštva i obrazovanja može dovesti do veće sreće.

Treće, ljudska veza je važna za dobrobit cele zajednice. Jedan od marketara otkrio je da telefonski pozivi i video pozivi stvaraju jače društvene veze od e-pošte ili tekstualnih poruka. Četvrto otkriće je saradnja. Ako radite timski, možda ćete dobiti još veći uspeh od samostalnog rada.

Raznolikost je još jedno otkriće. Život pun raznolikih iskustava i otkrića stimulisaće vaš um. Drugo otkriće je da ljubaznost i zahvalnost stvaraju efekat talasa. Istraživači su objasnili da je nakon što su učesnici jedne studije gledali izraze zahvalnosti, veća verovatnoća da će biti ljubazni, otvoreni i korisni.

Istraživači su takođe otkrili da ekstrovertno ponašanje može doneti sreću. Takođe, nesebično ponašanje prema drugima može pomoći u ublažavanju pandemije. Studije su pokazale da je verovatnije da će se ljudi pridržavati poruka koje ističu važnost cele brige o drugima, na koji način da im pomognemo i učinimo život boljim.

Situacija koja nas je zadesila, takođe je obuhvatila i ceo svet, pa smo svi u istom problemu. Malo više ljubaznosti i dobrote nije na odmet.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *