Da li si slobodan?

Društvo

Ili misliš da jesi? Šta za tebe znači sloboda? 

Da li radiš ono što želi? Koliko stvari si danas uradio mimo svoje volje, jer si morao? Živiš li kako hoćeš ili kako kažu da treba? Govoriš li ono što misliš ili ćutiš onda kada ti namignu, kada shvatiš da nije pametno? A ko ti uopšte govori šta je pametno, a šta ne? Da li si slobodan da to ne poslušaš? Koliko često možeš da slušaš sam sebe?

Da bi živeo onako kako hoćeš, ne možeš da radiš onako kako drugi žele i zahtevaju? Istina nije da treba da trpiš rintanje za tiđe slobode, kako bi jednog dana i ti, možda, bio slobodan. Zapravo, slobodu sami stvaramo. Upravo u tome možda leži njen luksuz. 

Nije je lako stvoriti, ali zavisi sve i od toga šta je za tebe sloboda (početak se sam nameće kroz celu priču). Upravo u tome leže razlozi sukoba svake priče o slobodi. Ono što je sloboda za mene, ne mora biti sloboda za tebe. Ono što ja smatram važnim, ne mora predstavljati veliku stvar i u tvom životu. Međutim, često mislimo da su svi kao mi i to nas prati kroz čitav život, ne samo u priči o slobodi. 

Teško nam je da pojmimo različitosti, jer da bismo nekog shvatili, potrebno je da imamo uvid u to šta tačno shvatamo. Nesreća leži u imenovanju, pa kad neko kaže sloboda, a iza toga ne stoji naše viđenje slobode, mi se usprotivimo. Ne bi trebalo. 

Sloboda je ono čemu je težio čovek nekada, ali i čemu teži čovek sada. Tako bi barem trebalo, ali je danas opšti utisak da ljudi polako odustaju od borbe za slobodu, kao da misle da je unapred osuđena na propast. Danas se čak, apsurdno, sloboda toliko često pominje, da postaje nešto izlizano i nešto što nije više ideal svakog od nas. Čini se kao da dajemo slobodu, a tražimo sigurnost. Kao da se povlačimo u sebe i tražimo samo da nas niko više ne dira. Zašto? Da li se nečeg bojimo? Šta nas je to uplašilo? Ili, jednostavno, samo postajemo sebični i lenji do te mere, da napuštamo svoje principe i želje, zarad, na primer, dobiti?

Sad, dođosmo do tačke da čovek danas možda nema želju za slobodom, a moje pitanje bilo je upravo – da li si slobodan?

Možda nisi, možda jesi, možda i nemaš predstavu o tome šta je sloboda i baš te briga za ovo. Ko će ga znati! Mada, interesuje me koja je to onda težnja broj jedan danas, ako je sloboda ne samo loše rangirana, već možda i van liste?

Možeš li mi možda dati odgovor na to pitanje? Ili – čemu ti težiš? Koja je tvoja najveća želja?

 

Autor: Jelena Luković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *