Kako nastaje buđavi sir?

Recepti

Poznati “buđavi” sirevi zbog svog specifičnog mirisa dobili su i ovaj epitet međutim oni nisu pokvareni i neispravni već su namerno tako pravljeni. A znate li na koji način?

Takozvani plavi sir napravljen je pomoću plesni Penicillium koji ostavlja mesta i žile pleni u siru. Zbog ovih kultivisanih bakterija i njihovog efekta u vidu plave ili zelene boje nastaje specifičan miris i ukus sira. Pre svega do toga vodi čitav proces pravljena, a potrebno je da ovi sirevi stare u temperaturno-kontrolisanom okruženju, kao što jena primer pećina. Proces pravljenja se sastoji od pasterizacije mleka, nastjanja same mase sira, gejenja bakterija koje će se ubrizgavatii zatim njhova implementacija za koju postoji više načina, zavisno od vrste. Istorija kaže da su plavi sirevi otkriveni slučajno kada su bili uskladišteni na mestima punim vlage, što je bilo pogodno za stvaranje plesni. Gorgonzola je jedan od najpoznatijih buđavih sireva širom sveta, za koji se smatra da je nastao vrlo davno, ostao je do danas prepoznatljiv po intenzivnom mirisu i kremastoj strukturi. Za prave hedoniste, u kombinaciji sa vinom i maslinama ovaj užitak će vam doneti pravu rapsodiju ukusa i miris mediterana.

 

Autor: Tijana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *