Čovek koji je izmislio Božić – Čarls Dikens

Kultura
  1. februar 1812. godine – dan kada je rođen rodonačelnik socijalnog romana, jedan od najznačajnijih, najuticajnijih i najčitanijih engleskih pisaca, Čarls Dikens.

 

Kada pomislimo na Dikensa, prvo što nam padne na pamet je Božićna pesma, ali on pored toga i ma i mnogo veća i ozbiljnija dela. 

 

Njegovo odrastanje nije bilo bezbrižno, njegova porodica je često menjala mesto boravka u potrazi za poslom.

Zbog nevraćanja dugova, njegov otac biva uhapšen, a mladi Čarls je bio primoran da 10 sati dnevno radi u skladištu na lepljenju poštanskih markica. Čak i kada je porodica ponovo bila na okupu, posle zatvora, on je nastavio da radi, pod pritiskom svoje majke zbog čega se ljutio na nju. 

Kad je odrastao, počeo je raditi kao novinar. 

 

Ono što je manje poznato za Dikensa je činjenica da je, na nagovor svoje prijateljice Angele Bardet Kots, bio osnivač i upraitelj prihvatilišta za „posrnule žene“, prostitutke. Iako je prvobitno odbio, Dikens je osnovao utočište „Urania Cottage“ kojim je upravljao deset godina. 

 

Napisao je više obimnih romana. 

O tome koliko je njegov rad bio popularan u njegovo vreme govori činjenica da se sva njegova dela, od prvog objavljivanja, stalno doštampavaju.

 

Novela Oliver Tvist je najpoznatije Dikensovo delo. Iako govori o ozbiljnoj temi, Oliver Tvist je pun sarkazma i crnog humora. Dikens je svojim najboljim delom smatrao Dejvida Koperfilda, roman koji sadrži dosta autobiografskih elemenata. Zagonetnost i tajanstvenost fabula njegovih romana tragovi su prethodne stilske formacije romantizma.

 

Najpoznatija dela:

 

„Oliver Tvist“

„Nikolas Niklbi“

„Božićna pesma“ (na srpski je ponegde prevedena i kao „Tri duha“

„Martin Čazlvit“

„Dejvid Koperfild“

„Mala Dorit“

„Priča o dva grada“

„Velika očekivanja“

Autor: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *