Postoji li ljubav bez drame?

Društvo

Još od malih nogu usađena nam je, podsvesno ili svesno, činjenica da svaka ljubav mora da ima prepreke, i da je najčešče prava ljubav tragična.

U bajkama princezu iz dubokog sna može probuditi samo poljubac prave ljubavi. Uz svaku princezu postojala je i zla veštica koja nije dozvoljavala da se prava ljubav ostvari. Da prinčevi nisu bili uporni, njihove princeze bi večno spavale. Ni jedna bajka nije dobila svoj srećan kraj tek tako, već su se junaci borili za svoju sreću. Bajke u kojima se junaci bore za svoju ljubav su „Snežana i sedam patuljaka“ „Uspavana lepotica“ „Lepotica i Zver“ „Pepeljuga“ „Pokahontas“.

Kroz lektiru u školi suočeni smo ponovo sa tragičnim junacima, češće junakinjama, koji stradaju zbog ljubavi. Još od antičkih tragedija do savremene književnosti ljubavnici su stradali zbog svoje ljubavi. Ana Karenjna, Ema Bovari, Antigona, Fata Avdagina, Šeherezada, Romeo i Julija.

Mnogi domaći i svetski književnici stvarali su najlepše ljubavne pesme dok su sami živeli nesrećne ljubavne priče. Tvrdili su da jedino dok duša pati može da stvara najlepše i najdirljivije stihove i prozne tekstove. Iz bolne duše rađaju se najnežnije reči ljubavi.

U serijama i filmovima najzastupljenije su i najgledanije drame, tragične ljubavne priče, nesrećno okončane. Titanik, Beležnica, Dok nisam srela tebe, P.S. volim te, Slatki novembar. I kada upitate nekoga za omiljeni film verovatno će među odgovorima biti neki od ovih, u većini slučajeva.

Postavlja se pitanje, može li ljubav da bude prava i ako nije tragična? Zašto nam je merilo istinske i iskrene ljubavi patnja? Koliko vas živi u srećnim vezama i brakovima? Koliko vas poznaje srećne parove? I mora li iza svakog srećnog para da se krije neka neprežaljena ljubav?

Možda smo mazohisti po prirodi, skloni drami i patnji, ali prosto uživamo u neostvarenim i tragičnim ljubavima. Takve knjige čitamo, takve filmove gledamo. Smatramo da je to merilo onog pravog. Kada se pojavi neka idealna ljubav bez trzavica i problema, negde u potsvesti se očekuje neki problem. Stvorena nam je slika da ništa u životu nije savršeno. Da se veze okončavaju, brakovi razvode, neverstva, laži, prevare. Ne osećamo se sigurno kada je sve lepo i dobro. 

Večina onih u srećnim brakovima i vezama priznaće vam da imaju neku neostvarenu ljubav, nekoga koga su voleli i nikad prežalili. Zašto smatramo srećnicima onima koji su imali samo srećne ljubavi u životu, zar mi sami ne pravimo kult od neostvarenih ljubavi u želji da je i nama život kao na filmu ili u romanu?

Društvo nam je stvorilo sliku da u životu ništa nije lako i jednostavno. Da u svakom životu mora postojati bol i patnja, da svaka ljubav sa sobom mora nositi tugu inače nije prava. A zapravo, mi smo krojači svoje sudbine i života. Skrojite život onako kako vama odgovara, uživajte u sadašnjem trenutku, budite srećni, odlučite da budete srećni. Kakve su vam misli, takav vam je život.

 

Autor: Nevena Vićentijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *