Kako su nastala tri najpoznatija koktela?

Lepota i zdravlje

Da li ste se nekada zapitali koje je poreklo imena vašeg omiljenog pića. Poznato je da kokteli dobijaju specifične nazive ali svaki od njih zapravo krije svoju priču o tome kako je nastao.

 

Mohito- koktel koga mnogi stručnjaci nazivaju jednim od najboljih vezuje se za nekoliko teorija, a jedna od njih je da su ga izmislili marinci SAD. Druga priča je o tome da su ga izmislili afrički robovi koji su radili na šećernim poljima. Ipak on je svoju popularnost stekao na Kubi čije je obeležje, otkad je postao simbol ove zemlje. Njegovo ime prvobitno je bilo “El Draque” u čast moreplovca Franciska Drejka. Poznati pisac Hemingvej je bio očaran Kubom na kojoj je radio i provodio dosta vremena te je i ovaj specifični napitak postao njegov omiljen. Danas se u baru u kome je prvi put napravljen i dalje služi Mojito koji je obožavao Hemingvej i svi drugi posetioci zadivljeni strastvenim mirisom i ukusom vrele Kube.

 

Martini- kao jedan od najspecifičnijih koktela po samom izgledu pa i ukusu jedan je od najpoznatijih u čitavom svetu. Njega prati priča o barmenu po imenu Martini koji je po prvi put napravio koktel upravo za Džona Rokfelera. Postoje takođe priče o prvobitnom piću od koga je potekao po imenu Martinez koji je međutim bio malo drugačijeg sastava. Vremenom su se sastojci menjali i Martini se pojavljuje prvi put u knjizi “New and Improved Ilustrated Bartending Manual” Harija Džonsona. Kasnije mnogi stručnjaci pišu o njemu, a estravagantni napitak koji se služi u visokoj čaši sa maslinom postao je omiljen mnogim poznatim ličnostima.

 

Margarita- o kojoj postoje mnoge priče vezuje se za Majorie King koja je bila alergična na sve vrste alkohola osim na tekilu. Jednom prilikom naručivši u Meksičkom baru koktel od tekile, Deni Herera je uz mešanje tekile, triple sec-a i limete stvorio ovaj čudesni napitak. Prevodom njenog imena na španski navodno je nastalo i ime ovog koktela. Druga verzija priče takođe se vezuje za Meksiko međutim radi se o drugom barmenu koji je zaboravio sve sastojke koktela Magnolia, te je napravio novu mešavinu koju je nazvao krasuljak, sa prevodom na španski: Margarita.

 

Autor: Tijana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *