Preko 20°C u prvoj polovini februara – da li treba da se zabrinemo ili da uživamo u lepom vremenu

Društvo

Ovih dana, posebno u prvom danu vikenda imali smo priliku da se sretnemo sa veoma visokim temperaturama za ovo doba godine. Danas, 7. februara 2021. godine očekuju se čak rekordna 22°C (u Loznici i Valjevu) iako uz kratke sunčane intervale i oblačne periode.  

Dok uživamo u pravim prolećnim temperaturama, slobodno se može reći u sred zime, vremenske prognoze već najavljuju da se će se do kraja sedmice situacija preokrenuti te da će se nizati dani sa sve nižom temperaturom, dok se na kraju sledeće sedmice očekuju i snežni intervali.

Ono što je sigurno i poznato odavno jeste da česte varijacije temperatura i klimatskih prilika nikako ne prijaju ljudskom organizmu. Organizam se bori da se prilagodi novoj temperaturi i to može izazvati određene tegobe. Tako starije osobe i hronični bolesnici mogu očekivati: naglo snižen krvni pritisak, vrtoglavicu i malaksalost, a i nesanica je pojava koja često prati ove nagle varijacije u temperaturi.

Već nekoliko godina u nazad zime su znatno toplije, skoro da ih i nema, dok su leta praćena natprosečno visokim temperaturama. Mnogi stručnjaci su zabrinuti zbog promene klime i to isključivo pripisuju čoveku i njegovom ophođenju prema svetu oko sebe. Naime, oni tvrde da je čovek previše zagadio atmosferu ugljen-dioksidom i da se tako stvorio efekat staklene bašte. Dok se druga grupa stručnjaka zalaže za to da je promena klime proces koji je uvek bio karakterističan za našu planetu i  da njene varijacije  zavise od aktivnosti Sunca, nagiba zemljine ose i njenom orbitom oko Sunca.

Autor: Ljupka Cvijić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *