Eva Ana Paula Braun – životna saputnica najomraženijeg čoveka istorije

istorija

Na današnji dan, 6. februara 1912. godine, rođena je Eva Ana Paula Braun. 

Eva Ana Paula Braun bila je životna saputnica jednog od najomraženijih ljudi istorije čovečanstva, Adolfa Hitlera.  Iako je njega mrzeo čitav svet, bio loš prema ženama i samu Eva Anu neprestano varao, ona je stajala uz njega od prvog trenutka kada ga je ugledala, pa sve to zajedničke smrti.

Rođena je u Minhenu kao kćer školskog učitelja. Pohađala je poslovnu školu i bila je veliki ljubitelj atletike i sporta uopšte. Radila je nekoliko meseci u bolnici, da bi kasnije prihvatila posao ličnog asistenta nacističkog fotografa Hajnriha Hofmana. 

Hofman ju je lično upoznao sa Hitlerom 1929. godine. Hitler se u tom periodu predstavljao kao „Gospodin Vuk“ iz bezbednosnih razloga, a i tek je bio na početku svoje političke karijere. Mlada sedamnaestogodišnjakinja se na prvi pogled zaljubila u „ljubaznog čoveka u godinama, sa smešnim brkovima i velikim šeširom“, kako ga je opisivala svojim prijateljicama. 

Hitler je mladu gospođicu Braun primetio tek nakon što se njegova sestričina, kćer njegove polusestre, ubila. On je živeo sa Geli Raubal, bio zaljubljen u nju i voleo je, iako su bili u bliskim rodbinskim odnosima. Nakon njenog samoubistva Eva Ana mu se približila posvećujući mu pažnju i brinući o njemu u teškim trenucima. Mnogo je priča vezanih za ubistvo sestričine čuvenog Hitlera. Iako je zvanično devojka izvršila samoubistvo, pretpostavlja se da ju je ili Hitler lično ubio ili naručio njeno ubistvo.

Eva Ana Paula Braun bila je, može se reći, zaslepljena žena. Ili žena nadasve lukava i opasna. Iako je znala da je Adolf u vezi sa osam različitih žena i da je svaka od njih pokušala samoubistvo, neke i više puta, od njega nije odustajala. I kada je započeo vezu sa njom nije mu bila jedina i ona je znala da se viđa sa drugim ženama. Znala je i da Hitler ostavlja žive leševe iza sebe, unakažene žene i fizički i psihički. Bio je sklon i psihičkom i fizičkom maltretiranju svojih ljubavnica. I znajući sve to, i uprkos svemu tome, Eva ga je volela. 

Ipak, ni ona nije bila drugačije sudbine. Kako bi skrenula pažnju na sebe, ili je to zaista bio očajnički potez da se reši pakla, gospođica Braun je dva puta pokušala da se ubije. Prvi put je pucala sebi u srce iz očevog pištolja, ali je omašila. Da li je bila samo prazna pretnja i pokušaj da za sebe veže Hitlera, nije poznato. Drugi put je samoubistvo pokušala tako što je progutala 35 pilula nakon što je Adolf nestao bez traga i glasa na tri meseca. Oba puta joj se pojavio u bolnici sa buketom ruža i zakletvom na večnu ljubav.

Nije utvrđeno sa sigurnošću, ali Eva Ana je imala veliki ticaj na Hitlera. Negde se navodi da je bila neprimetna ličnost i da se nije nalazila na sastancima gde su se donosile važne ratne odluke, ali postoji teorija da je ona svoje ideje saopštavala Adolfu lično i da ih je on kao svoje sprovodio u delo. Smatra se da ona stoji kao idejni tvorac iza najsurovijih zverstava Drugog svetskog rata. 

Pred kraj rata bliski saradnici Hitlera počinju da je se plaše. Smatrala je da treba svi zajedno da stradaju, a ne da padnu u ruke neprijatelja njihovog režima. Smatrala je da će njihova smrt biti velika i herojska ako izvrše kolektivno samoubistvo. Počela je da truje Adolfa Hitlera idejom o samoubistvu. Postoje i teorije da su glavni moćnici planirali njeno ubistvo jer je postala velika opasnost po Treći rajh.

Hitler ju je u znak zahvalnosti za svu njenu ljubav i podršku venčao 29. aprila 1945. u bunkeru u kom su se predhodan period krili. Dan nakon venčanja, 30. aprila i Eva Ana i Adolf izvršili su samoubistvo popivši cijanid. Njihova tela zajedno su spaljena.

 

Autor: Nevena Vićentijević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *