“Holivudska ikona”- Kirk Daglas

Kultura

Prošlo je godinu dana od smrti legendarnog američkog filmskog velikana

 

Kirk Daglas je rođen u siromašnoj porodici, njegovi su roditelji ruski Židovi koji su se doselili iz Belorusije u Sjedinjene Američke Države. Njegovo ime po rođenju je Išur Danielovič Demsky. 

Nezavidna materijalna situacija ga nije sprečila da završi fakultet. Uporedo sa studijama, išao je u dramsku školu jer mu se činilo da bi mu se gluma mogla isplatiti i olakšati već dovoljno teške životne prilike. Njegova koleginica iz škole glume, Lauren Bacall, pomogla mu je pristupi svetu glume i profesionalno pa je praksu sticao kao zamena drugih glumaca. U potražnji za novim talentima bio je zapažen od strane jednog reditelja. Njegov markantan fizički izgled nije bio dovoljan već je morao promeniti ime kako bi bilo zvučno i prepoznatljivo. Tako je postao Kirk Daglas. Njegovo je ime upamćeno zahvaljujući ulogama revolveraša sa Divljeg Zapada po imenu Doc Holliday, koja je jedna od najboljih uloga u istoriji filma, a među njima je i Vincent van Gogh, Spartak, pukovnik Dax. 

Sredinom devedesetih godina doživeo je moždani udar koji je opisan u njegovoj knjizi “Udar sreće”. Pored pomenute, napisao je još deset knjiga sa karakterom autobiografije.

Od godine 1941. pa do 1945. služio je u Drugom svetskom ratu. Već tada je znao da će glumicu sa naslovnih strana, Dianu Dill, jednom oženiti. Tako je i bilo. Brak je trajao osam godina a kruna njihove ljubavi bila su dva sina, kasnije glumac Michael i scenarista Joel. Kasnije Kirk Daglas upoznaje Anne Buydens i sa njom ostaje do svoje smrti a iz tog braka dobio je još dvojicu sinova.

Odlikovan je nekoliko puta, najpre 1981. Godine dobija Predsedničko odličje slobode a 1985. Godine francuska medalja Legija časti. Njegovo je ime upisano unutar zvezde na Šetalištu slavnih.

Interesantno je to da velikan Kirk Daglas nikada nije dobio Oskara kao glumac, a bio je nominovan tri puta. Tek sa osamdeset godina dobija počasnog Oskara za doprinos filmskoj umetnosti kao moralna snaga. 

Preminuo je na današnji dan 2020. godine, u 103. godini života. 

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *