Ubila 23 godišnju devojku i izvadila joj dete iz trbuha

Politika

Lisa Montgomeri je devojka koja je patila od psihoze, zbog pušenja duvana pretrpela je i trajno oštećenje mozga, takođe tokom svog detinjstva bila je godinama seksualno zlostavljana.

Ona je 2004. godine ubila dvadesetrogodišnju trudnicu i odsekla nerođeno dete iz materice, majka koja je nosila to dete bila je u osmom mesecu trudnoće, dete je preživelo i dato je ocu. 

Zločin zbog kojeg je Lisa osuđena na smrt odražava dubinu njene mentalne bolesti i očaja. Dva dana pre zločina njen nasilni bivši suprug i ujedno polubrat podneo je zahtev za starateljstvo nad dvoje njene dece. U to vreme svom novom mužu je rekla da je trudna – što je njen bivši suprug znao da nije tačno jer je sterilisana protiv svoje volje.

Pretio je da će je razotkriti i rekao da će zamišljenu trudnoću iskoristiti na sudu da dobije starateljstvo nad njenom decom. Pretnja gubitkom dece u kombinaciji sa godinama traume i teškim mentalnim bolestim gurnula je Lisu preko ivice, otišla je u dom i ubila 23 godišnju devovojku koja je bila u osmom mesecu trudnoće. Lisa ju je ubila, odsekla devojčicu majci iz stomaka, odvela je bebu kući, negovala ju je i pretvarala se da je njeno dete. 

Montgomeri je 2007. godine priznala zločin i osuđena je na smrt. Njeni advokati su tvrdili da je zbog uslova u kojima je živela bila teško hendikepirana i da joj nije trebalo suditi na redovnom sudu. Montgomeri je pogubljena smrtonosnom injekcijom 13. januara 2021. godine.

Njeno detinjstvo je bilo veoma loše, očuh je navodno silovao godinama povodom čega ona počinje da konzumira alkohol, sa svojih 14 godina prećeno joj je pištoljem od strane njene majke koja je saznala za zlostavljanje. 

Lizina majka bila je alkoholičarka zbog čijeg je pijenja Lisa rođena sa trajnim oštećenjem mozga, kažnjavala je svoju decu stavljanjem pod hladan tuš ili bičevanjem kaišem, gajtanima ili vešalicama, a jednom prilikom je ubila porodičnog psa pred Lisom i njenim braćama i sestrama da ih kazni, brutalno mu lomeći glavu lopatom dok nije umro. 

Njena majka se udavala šest puta i imala je više partnera tokom Lisinog detinjstva, u ranoj Lisinoj tinejdžerskoj dobi počela je da je prostituiše gde je nekoliko muškaraca, jedan za drugim, silovalo analno, oralno i vaginalno. Kao rezultat svog seksualnog mučenja u Lisi se razviio složeni posttraumatski stresni poremećaj, govorila je ljudima o zlostavljanju, uključujući i rođaku koji je bio policajac, ali niko nije intervenisao da pomogne. 

U školu je odlazila prljava, u odeći koja je bila pocepana i puna rupa, u tom periodu je sa svojom porodicom živela u izolovanoj prikolici bez tekuće vode, školski administratori su sumnjali na zlostavljanje u Lisinom domuali nisu preuzeli korake za dalju istragu ili prijavu policiji.

Majka ju je primorala da se prostituiše, Montgomeri je drugim ljudima govorila o svojoj situaciji, međutim pomoć nije dobila ni od koga. Kako bi pokušala da pobegne iz te situacije venčala se sa svojih 18 godina, ali to je nije spasilo s obzirom da je u tom prvom braku kao i u drugom takođe trpela zlostavljanje. Svoj prvi brak zaključila je sasvojim polubratom sa kojim je imala četvoro dece za 5 godina, u jednom momentu tokom braka jedan od Montgomerijevih braća je pronašao video u kojem je prikazano kako Montgomerijen suprug nju siluje i tuče. Ona se na kraju razvela od prvog supruga i udala se za Kevina, gde je više puta tvrdila da je ponovo trudna iako je bila potvrgnuta sterilizaciji nakon što je rodila četvoro dece. 

Montgomeri je imala četvoro dece, lažno je tvrdila da je trudna nekoliko puta kako prema njenom prvom tako i prema njenom drugom mužu.

Montgomeri je od 2008. godine bila smeštena u saveznom zatvoru u Teksasu, zajedno sa zatvorenicama sa posebnim medicinskim i psihološkim potrebama gde joj je pružena psihijatrijska nega. Otkako je dobila datum pogubljenja postavljena je u izolovanoj ćeliji. 

Smrtna kazna je u SAD u bila obavezna za ubistvo, u svim slučajevima tužioci moraju izabrati da traže smrtnu kaznu. U gotovo svim slučajevima poput Lisinog tužioci su odlučili da ne traže smrt ali ipak Ministrastvo Pravde – pod sramotnim državnim tužiociem Albertom Gonzalesom odlučilo je da prihvati taj trend. 

Od osude 2007. godine Lisa je održavala vezu sa svojom decom, postala je i baka, prihvatila je odgovornost za svoj zločin i izrazila duboko kajanje.

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *