Dijeta – potreba ili opsesija?

Lepota i zdravlje

Trendovi se menjaju iz sezone u sezonu, međutim, ono što je u trendu godinama unazad jesu dijete. Svi žele da imaju vitko telo, tanak struk i isklesane obline na što brži način. Zbog toga se odlučuju na razne dijete, izgladnjivanje, preskakanje obroka, intenzivne treninge. Koje su to dijete stekle popularnost poslednjih godina? Saznajmo zajedno koji su načini da se postigne vitka figura i savršena linija. 

  • UN DIJETA. Ova dijeta traje 90 dana, stoga joj nije cilj da za kratko vreme smršate, već da vaš metabolizam promeni način rada. UN dijeta ne zabranjuje konzumiranje hrane, već samo raspođuje po danima određene namirnice, a svaki 29. dan je vodeni dan, te se ništa ne konzumira osim ovog pića. Ova je dijeta pogodna za sve one koji ne žele da se odreknu nijedne vrste hrane, jedino će im teško pasti četvrtak, jer je to voćni dan, pa se za svaki obrok konzumira samo voće. 
  • Medicinska dijeta. Ova dijeta je osmišljena kao plan ishrane za gojazne ljude sa srčanim problemima. Dakle, osmišljena je sa namerom da pacijenti izgube kilažu, ali ne i snagu. Problem je u tome što je veoma monotona. Ponavlja se tri puta po 5 dana, a u tom periodu moguće je smršati i do 15 kg. Ova dijeta je rigorozna u smislu da vam ne dopušta da jedete svašta, već samo one namirnice koje su predodređene za taj dan, i to u određenoj količini. 
  • Dijeta 8 sati. Ova dijeta svodi se na to da sve kalorije koje nameravate da unesete za taj dan, učinite u periodu od osam sati. Ostalih 16 sati telo treba da se odmori. Iako se ne čini tako efikasnom, ova dijeta daje dobre rezultate. Za pet dana. U proseku se izgubi 2 kilograma. I naravno, sve to pod uslovom da ne unesete 4000 kalorija u tih osam sati, već da budete umereni. Odlična je i ako spadate u one koji ne mogu bez grickalica. Sve što mislite, smažite na vreme! Pauza 16 sati, pa sledeći krug!
  • Dijeta bez ugljenih hidrata. Ukoliko ste ljubitelj mesa i ono se mora naću u svakom vašem obroku, ili makar jednom dnevno, ovo je idealna dijeta za vas. Ova dijeta svodi se na izbacivanje ugljenih hidrata iz upotrebe.Kada insulin višak šećera sprovede do jetre, on ga tu taloži u obliku glikogena. Međutim, kada se to skladište popuni, naredna meta su masne ćelije. Od viška šećera stvara se masno tkivo. Kada izbacimo šećer, insulin se manje luči, i rezerve masti počinju da se troše. Izgleda da je ovo najbolja dijeta, ha? Ipak, saznajmo koliko je teško izdržati je. Ukoliko ste ljubitelj slatkiša, ovo i te kako ume da bude problem, ali kada budete primetili rezultate koje daje, verovatno ćete zaboraviti da ste ikada voleli slatkiše! U prvih šest dana možete izgubiti do 6 kilograma, kaže statistika!  Ova dijeta je idealna za osobe sklone gojaznosti i one koje pate od velikog viška kilograma. Ko se usuđuje?
  • Vojnička dijeta. Ova dijeta osmišljena je da za kratko vreme učini rezultate vidljivim. Ne preporučuje se da je držite dugo. Ona je kreirana tako da za nekoliko dana izgubite do 5 kg. Ovo je stroga dijeta, ali daje razultate. Jedini problema predstavlja to što ćete za ova tri dana pojesti manje nego što ste inače jeli za dva obroka. Ovo je najbolja brza dijeta i zaista je efikasna ukoliko se držite plana ishrane. Možete je držati više puta, budući da traje svega tri dana, ali ne zaboravite da je važno da prođe bar 4 dana normalne ishrane između dva ciklusa vojničke dijete.

Ovo su samo neke od dijeta koje možete pokušati da uvedete u svoj režim ishrane, međutim, koliko god želeli da izgledate lepše i da svoju liniju dovedete do savršenstva, dijete koje držimo na svoju ruku sa sobom nose neke negativne strane koje dolze do izražaja tek nakon završetka istih. Pre svega, važno je hraniti se zdravo kako bi vaš organizam što duže ostao vitalan i kako bi vaše zdravlje bilo netaknuto, a ne zbog spoljašnjeg izgleda. Zdrava ishrana koja obiluje vitaminima i drugih hranljivim supstancama koje će osnažiti naš imunitet treba da bude cilj sam za sebe, i to treba da bude način života, a ne s vremena na vreme potreba da skinemo koji kilogram viška, da bismo ispali lepše na slikama iz provoda ili slavlja. Umerenim unošenjem raznovrsnih namirnica bićete zdravi, krepki, lepi, ali ćete se osećati sitim i zadovoljnim, a ne izgladnelo i iscrpljeno. Najzad, ukoliko želite da držite dijetu, raspitajte se kod nutricioniste ili se posavetujte sa lekarom. 

Autor: A. P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *