Zašto Hrvatima smeta film “ Dara iz Jasenovca“ ?

Kultura

Filmska platforma IMDB ukunula je mogućnost ocenjivanja Srpskog filma „Dara iz Jasenovca“ nakon što je nekoliko dana trajala „borba“ između Srba i Hrvata u davanju najviše i najniže ocene za film. 

Takođe, pošto ovaj film još uvek nije prikazan, nije bilo smisla davati ocene.

Drama Dara iz Jasenovca Predraga Antonijevića biće srpski kandidat za Oskara, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

“Komisija izražava veliko zadovoljstvo, jer smo ove godine imali izuzetno kvalitetnu, žanrovski raznoliku filmsku ponudu. Izabrani film “Dara iz Jasenovca” je emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama. Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme”, navodi se u obrazloženju Komisije.

Kritika srpskog kandidata za Oskara objavljena u magazinu Varajeti u kome je film o logoru Jasenovac ocenjene kao „nacionalistička propaganda“, koja je „snimljena sa upitnim namerama“, izazvala je burne reakcije u domaćoj javnosti. Nezadovoljni tekstom, određeni broj korisnika društvenih mreža započeo je kampanju kojom se pozivaju Srbi da daju visoke ocene drami „Dara iz Jasenovca“ na filmskoj platformi IMDb. Na istoj stranici mogli su se pronaći i oni koji su film Predraga Antonijevića ocenjivali samo jedinicama, što su mnogi videli kao odgovor Hrvata, koji „namerno obaraju rejting filmu“.

Autor: Jelena Ribarov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *