Srbija će početi da proizvodi vakcine protiv Covid-19 virusa?

Politika

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić danas je razgovarao sa predsednikom Ruske Federacije, Vladimirom Putinom. Osim što su zaključili da prijateljstvo između Rusije i Srbije traje, i trajaće, palo je i nekoliko reči o proizvodnji vakcina kod nas.

Predsednik Vučić se najpre zahvalio Putinu za dosadašnju isporuku Sputnik V vakcina, koje su doprinele u tome da Srbija prednjači u vakcinaciji, zatim je zamolio predsednika Putina da pomogne da što pre dobijemo dodatne količine ruske vakcine, kako bi što više građana Srbije u najskorijem periodu primilo pouzdanu zaštitu od korona virusa.

Takođe pričalo se i tome da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine. Kada bi to moglo da počne, kao i kako će to izgledati još nije poznato, ali pratite nas za dalje informacije o tome.

Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, ali i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije.

– Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja – rekao je Vučić.

Vučić je potvrdio da Srbija namerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom i konstatovao da su mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo veće od iskorišćenih.

On je, stoga, rekao da posebnu pažnju treba usmeriti na povećanje robne razmene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje.

Predsednik Putin je, sa tim u vezi, istakao značaj rada Međuvladine mešovite komisije za saradnju, navodi se u saopštenju.

Podsetimo se, predsednik Vučić je takođe izjavio zahvalnost predsedniku Putinu u poruci koju je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pročitao u Hramu Svetog Save.

Autor: Jelena Ribarov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *