Povratak u detinjstvo

Društvo

U detinjstvu, najveća briga i stvar koja nam zadaje najjače glavobolje jeste koju ćemo igru igrati sa drugarima, hoće li se svi složiti, hoće li poneti loptu taj koji je rekao da će poneti, hoće li ga majka pustiti napolje, da li ćemo se izigrati onoliko koliko želimo dok ne padne mrak. Ovo doba virusa, koje niko ne pamti po nečemu lepom, i svako jedva čeka njegov sunovrat, podsetilo nas je na prošlost i retrospektivu našeg života, gde smo svi kao deca imali neke druge igračke, osim telefona, na kojima danas možemo pronaći sve: karte, fudbal, košarku, SIMS, i tako dalje, pa smo krenuli u potragu za prašnjavim društvenim igrama na skrivenim na tavanu ili zaturenim i nekom ćošku gde sakupljaju prašinu.

Hajde da se prisetimo čega smo se sve to igrali kada smo bili deca.

 

 • Počnimo od one koja verovatno zahteva najviše pažnje, posvećenosti, razmišljanja. Šah.  Možda nije svakome zamiljiva, ali jednom kada naučite i zavolite šah, postaćete zavisni od ove vežbe za mozak. Trenirajte svoje male sive ćelije, ali i strpljenje. Uvek su u društvu najveći pametnjakovići bili oni koji znaju da igraju šah. Prava mozgalica! Naučite svoju decu da igraju šah, ne samo da će postati pasionirani igrači, već će osim zabave, razvijati mnoge druge mentalne veštine.

 

 • Sledeća zanimljiva društvena igra je monopol. Ova igra je posebno interesantna onima koji znaju sa novcem, dok je, onima koji nisu baš preterano pametni u situacijama koje iziskuju pametno i racionalno upravljanje novcem, pomalo naporno i brzo izađu iz igre. Ukoliko planirate da igrate ovu igru, okupite društvo potkovano strpljenjem, i izdvojite malo više vremena. 

 • Kolariću-paniću.  Ko nije igrao ovu igru, pod hitno da kupi povratnu kartu za detinjstvo! Ova igra zahteva dva igrača, a ostali mogu da budu navijači! Ostale igre imaju naziv koji baš jednostavno navodi na zaključak u vezi sa time o čemu se radi, dok je za ovu potrebno objašnjenje. Ali sigurno svi znaju o čemu se radi. Ova igra je postala poznata po istoimenoj dečijoj emisiji koja se emitovala osamdeseti godina na RTV Beograd. Za rekvizit je potreban končić. Cilj je da drugi igrač od suparnika preuzme končić prstima tako da, kada ga okrene na gore, oblik koji kanap stvara u rukama bude proporcionalan i da se kanap ne odveže. Kada končić spadne sa prstiju, igra je gotova. Može se igrati veoma dugo i postoji mnogo rešenja, što je čini veoma interesantnom!
 • Ova igra je veoma zanimljiva dok se njome ne ovlada, i partije znaju da traju veoma dugo, a onda kada već postanete maher, to je već prosto kao pasulj. Može igrati dve osobe, ili više, a zaisgurno je zabavnije kada se okupi čitavo društvo! U pitanju je – pogodili ste –  jamb!

 • Ovoga se verovatno nećete igrati kao odrasli, ali ako ništa, prizvaće lepe memorije iz detinjstva. Igra koja je verovatno izazvala najviše rasprava i svađa, kako pri utvrđivanju pravila, tako i u toku biranja ko će prvi da igra a ko da čeka, pa sve do same igre. Da, bili ste u pravu, i mi smo se nervirali oko lastiša. Kako se ova igra zove u vašem kraju? 

 • Sledeća igra nije omiljena mnogih, ali onima kojima jeste, prestavlja pravu uživanciju! Domine! Pa, šta reći, osim naoružajte se dobrom energijom i pažljivo birajte svoje poteze!

 • Iako joj sam naziv ukazuje na moguće nezadovoljstvo koje ume da izazove u onima koji baš i nemaju sreće u ovoj igri, izaziva mnogo srdžbe i rasprava! Ovu igru mnogu igrati dve osobe, ili više njih, oni koji imaju čelilne živce i koji su srećne ruke! Za one koji nikada ne izvuku šesticu, ume da bude uznemirujuće i dosadno! Koja još kuća nema bar jednu kutiju ne ljuti se čoveče?
 • Interesantno je što svaki kraj za jednu istu igru ima drugačiji naziv. Opisaćemo vam igru, a vi nam recite kako ste je vi „krstili“? Loptom se dopacuje par drugara, raspoređenih u krug. Pravilo je da lopta ne dodirne tlo, prvi krug nijedanput. U drugom krugu, sme dodirnuti tlo jedanput pre nego što je neko drugi ne uhvati, zatim, u narednom krugu, dodajemo loptu s time da smo leđima okrenuti, pa je prebacujemo preko glave, i tako redom. Igra se zove prosto 10-9. A u vašem kraju?

 

 • Klikeri! Najzanimljivija igra za dečake. Devojčice se možda nekad malo ljutnu što nije uvek po njihovom, ali samo posmatranje dečaka u kojima ova igra izaziva emormnu količinu sreće, pravo je zadovoljstvo! Ima li neki dečak da se nije igrao klikerima u detinjstvu?

 • A sada jedna igra koja je posebno interesantna za devojčice. Možda nije drušvena, jer ne zahteva partnera, ali možete organizovati nadmetanje u tome ko je spretniji. Sve što vam je potrebno je malo spretnosti i, kao što i sama igra kaže –  obruč ili hulahop! Prisetite se ove igre, drage devojke. Ne samo da je lepa, već će izvajati vaš struk.

 • Za kraj, igra koja nikada ne zastareva, igra koja zaokupira pažnju i mlađih i starijih, ona koja dopušta da igrate razne zanimljive igre, u parovima ili pojedinačno, u dvoje ili desetoro, koliko god želite! Ona koju nikada ne zaboravljate i koja uvek obećava dobar provod. Nezamenjiva igra – karte! A najlepše je što ih ima italijanskih, mađarskih, ovih „domaćih“, čitavo carstvo od karata! Ukoliko ne volite igre, onda možda volite da pravite kule od istih!

Da, znamo da sve ove igre, i još mnoge druge, postoje u elektronskoj formi, ali igre su osmišljene sa idejom da nas povezuju jedne sa drugima, a ne da nas distanciraju – da svako igra ono što želi, na svom tabletu ili pametnom telefonu. Nekada vam se neće igrati baš šaha, ali odigraćete koju partiju da uovoljite svom drugu, a kasnije ćete igrati i baš vašu omiljenu igru. Poenta je da su prijateljstvo i zabava ciljevi ovih igara. Koju igru dodajete na spisak igara koje ne zastrevaju i za čiju partiju ćete uvek izdvojiti malo vremena?

Autor: A.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *