Koliko puta ste čuli da industrijske slatkiše treba zameniti voćem, da umesto čipsa „grickate“ orašaste i suve plodove? Ti saveti svakako imaju svoju osnovu i mogu se opravdati činjenicama, ali da li znamo baš sve prednosti i mane suvog voća?
Ono što je svakako sigurno jeste velika količina minerala i vitamine koje suvo voće sadrži. Naime, zahvaljujući uklanjanjem vode iz ploda koncentracija hranljivih materija i minerala raste. To nas vodi do logičnog zaključka da sa manjom količinom suvog voća unosimo više hranljivih materija, ali samim tim i veći broj kalorija. Dakle, zabluda da se ova zdravija verzija grickalica može konzumirati u neograničenim količinama posebno usled neke dijete ili određenog režima ishrane je veoma rasprostranjena.
Prednosti:
- Visok nivo minerala, vitamina, enzima
- Visok nivo antioksidanasa, folne kiseline i vitamina B
- Lako se vare
- Prečišćavaju krv
- Podstiču rast nivoa gvožđa u organizmu
- Jačaju imunitet
- Otklanjaju stres
Mane:
- Visok nivo (prirodnih) šećera
100g sveže banane u sebi ima 21g šećera, dok 100g sušene banane ima u sebi 66g šećera
- Kalorije
Šoljica svežeg grožđa u sebi ima 104 kalorije, dok ista količina suvog grožđa sadrži 520 kalorija (pet puta više)
- Suvo voće osušeno u nehigijenskim merama
Najsigurnije je kada znamo poreklo suvog voća, odnosno kada znamo da je ono domaće i da je sušeno po svim propisanim standardima.
Dakle, dolazimo do zaključka da sušeni plodovi imaju velike dobrobiti po naš organizam, ali kao i u svemu ni u njima ne treba preterivati. Dovoljan unos suvog voća na dnevnom nivou može se meriti pola ili jednom punom šoljicom, a ta količina može biti i nešto veća kod sportista ili osoba koje troše više energije u toku dana.
Uživajte pametno u darovima prirode.
Autor: Ljupka Cvijić