Suvo voće – kako najbolje iskoristiti darove prirode

Recepti

Koliko puta ste čuli da industrijske slatkiše treba zameniti voćem, da umesto čipsa „grickate“ orašaste i suve plodove? Ti saveti svakako imaju svoju osnovu i mogu se opravdati činjenicama, ali da li znamo baš sve prednosti i mane suvog voća?

Ono što je svakako sigurno jeste velika količina minerala i vitamine koje suvo voće sadrži. Naime, zahvaljujući uklanjanjem vode iz ploda koncentracija hranljivih materija i minerala raste. To nas vodi do logičnog zaključka da sa manjom količinom suvog voća unosimo više hranljivih materija, ali samim tim i veći broj kalorija. Dakle, zabluda da se ova zdravija verzija grickalica može konzumirati u neograničenim količinama posebno usled neke dijete ili određenog režima ishrane je veoma rasprostranjena.

Prednosti:

  • Visok nivo minerala, vitamina, enzima
  • Visok nivo antioksidanasa, folne kiseline i vitamina B
  • Lako se vare
  • Prečišćavaju krv
  • Podstiču rast nivoa gvožđa u organizmu
  • Jačaju imunitet
  • Otklanjaju stres

 

Mane:

  • Visok nivo (prirodnih)  šećera

100g sveže banane u sebi ima 21g šećera, dok 100g sušene banane ima u sebi 66g šećera

  • Kalorije 

Šoljica svežeg grožđa u sebi ima 104 kalorije, dok ista količina suvog grožđa sadrži 520 kalorija (pet puta više)

  • Suvo voće osušeno u nehigijenskim merama

Najsigurnije je kada znamo poreklo suvog voća, odnosno kada znamo da je ono domaće i da je sušeno po svim propisanim standardima.

Dakle, dolazimo do zaključka da sušeni plodovi imaju velike dobrobiti po naš organizam, ali kao i u svemu ni u njima ne treba preterivati. Dovoljan unos suvog voća na dnevnom nivou može se meriti pola ili jednom punom šoljicom, a ta količina može biti i nešto veća kod sportista ili osoba koje troše više energije u toku dana.

Uživajte pametno u darovima prirode.

Autor: Ljupka Cvijić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *