Nema više Petra Pana, Mački iz visokog društva, Maze I Lunje..

Kultura

Ovaj program uključuje negativne prikaze I/ili loš odnos prema ljudima ili kulturama – navodilo se u upozorenju.

Da, postoji upozorenje o ‘’tajnim’’ porukama crtanih filmova za mališane, i da, zvanično je platforma ‘’Dizni plus’’ zabanila jedne od  najgledanijih crtnih filmova naše mladosti: ‘’Petar Pan’’, ‘’Mačke iz visokog društva’’, ‘’Maza i Lunja’’ – zbog rasizma, a ‘’Knjiga o džungli’’i ‘’Dambo’’ zbog pogrešnog predstavljanja manjina.

Još prošle godine krenuli su navedeni crtani filmovi pre početka emitovanja da puštaju upozorenja da „program sadrži negativne prikaze ili loš tretman ljudi ili kultura“. U ranijoj poruci iz oktobra se dodaje da umesto da sadržaj ukloni, Dizni želi da „prizna njegov štetan uticaj, uči iz njega i podstakne razgovor radi stvaranja inkluzivnije zajedničke budućnosti“, medjutim bunker se desio. 

Šta bi se desilo kada bi u današnje vreme sve bilo ovako striktno i ozbiljno shvaćeno? Kako bi naš život tada izgledao?

U vremenu nenormalnosti, transparetnih nejednakosti, gde je preko društvenih mreža i te kako danas dostupno javno pravo na mišljenje svakog o svemu, dešava se ovako nešto, zašto?

Dečiji psiholog Biljana Lajović govori da ‘’Ako na taj način počnemo da analiziramo sve što je ljudska vrsta stvorila, u svemu možemo, iz ugla današnjih standarda, naći nešto negativno ili politički nekorektno’’

 Da li znamo i jedno dete koje je zbog crtanih filmova postalo rasista, da je steklo pogrešan pristup prema određenim životnim stvarima? ili uče o strahu, ljubavi, prijateljstvu, odnosima na ‘’najbajkovitiji’’ omekšan način. To su životne priče prevedene na jezik mališana i uklopljene u šareni, interesantni kadar sa odličnim poukama.

Petar Pan nas je naučio lepim stvarima – budite zauvek dete u duši! , „Samo treba da verujemo, da imamo poverenja i malo vilinske prašine.“, „Samo misli o srećnim stvarima i tvoje srce će zauvek leteti krlima u Nedođiji.“, „Ako ikada posumnjaš u to da li možeš da letiš, više nikada nećeš moći to da uradiš.“, vrlo motivišuće za jedno dete. 

Zatim, Maza I Lunja – ljubav je najbitnija!..pobeđuje sve tuge, suprotnosti.

Knjiga o džungli – nikada se ne predajte! Bliskost čoveka i životinje, što je jedna posebna konekcija u životu svakog čoveka, koja se stiče od malih nogu.

Dambo – volite sebe I svoje nedostatke!

Crtani filmovi su nezaobilazni deo svakog detinjstva i gledajući ih, deca se zabavljaju, uče o svetu koji ih okružuje, upoznaju nove emocije i poruke koje usvajaju tokom svog odrastanja. Važno je prepoznati pouke i plasirati ih na pravi način deci, percepcije shvatanja su već nešto sasvim drugo, one se ne mogu promeniti nikakvim zabranama, ukidanjima, pogotovo ne u današnje vreme.

Autor: Marta Mesicki

1 thought on “Nema više Petra Pana, Mački iz visokog društva, Maze I Lunje..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *