Otkrivamo recept za posnu štrudlu koja će vas oduševiti

Recepti

Što više pokušavamo da istrajemo na putu zdravije ishrane i vođenja zdravijeg života, sve više postajemo svesni da zdravo može biti i ukusno, nekada i više od njegovog slađeg konkurenta. Primer za to je i posna štrudla čiji recept delimo sa Vama.

Specifičnu aromu ovoj poslastici daje čaj od kamilice ili nane u kome se testo zakuvava. Naime, potrebno je skuvati ½ litra čaja od kamilice (ili nane) i sačekati dok ne postane mlako. Presuti ga u veču posudu u kojoj planiramo da zamesimo testo. Dodati 2 supene kašike instant kvasca ili jednu kocku od 40 grama svežeg. Odmah zatim dodati smesi i 300 ml ulja, 1 kesicu vanilin šećera, 1 narendanu koricu limuna ili pomorandže (opciono) i 5 supenih ravnih kašika šećera. Sve to izmešati i postepeno dodavati brašno od ukupno 1 kg prosejanog brašna, koliko je potrebno za pripremu štrudle. Dodati i malu kašiku soli kako bi testo formiralo bolju strukturu. Nije nužno dodati svu navedenu količinu brašna, već proceniti koliko je dovoljno da testo bude formirano a da ostane glatko, mekano, čak i pomalo lepljivo za prste. Umešeno testo prekriti krpom ili samolepljivom folijom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči ( naraste) – oko 1,5 sata.

Naraslo testo posuti sa malo brašna i premesiti. Izvaditi ga na pobrašnjenu podlogu i podeliti na 4 jednake lopte. Svaku loptu pobrašniti i razvući u pravougaonik 30x35mm i premazati ih nadevom po želji. Saviti razvučeno testo u rolat i preneti na pleh prethodno prekriven pek papirom. Pripremljene štrudle izbockati čačkalicom i ostaviti da nadođu dok se rerna ne zagreje na 220 stepeni. Štrudla se obično peče petnaestak minuta dok ne porumeni i poprimi zlatkastu boju.

Kao nadev najpogodnije je koristiti džem po izboru, krem, kakao pomešan sa uljem i vodom ili isitnjeni mak za torte i kolače, pomešan sa šečerom, toplom vodom, grizom i mlevenim keksom.

Prijatna poslastica koja vraća u detinjstvo i ohrabruje nas u nameri da provodimo više vremena u kuhinji.

Autor: Nevena Bubanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *