Za ove benefite upotrebe maslinovog ulja sigurno niste znali

Recepti

Vek 21. doneo je čoveku i civilizaciji brojne imperative i moduse ponašanja i življenja. Neretko smo svedoci težnji da se po svaku cenu ispune nerealni imperativi lepote, snage, večne mladosti. Tek uzgredno, setimo se i jedinog opravdanog, a toliko zapostavljanog, imperativa da budemo zdravi.

Kada zdravlju ponestane snage da nam služi i da nas prati i kada farmaceutska znanja ne budu dovoljna da ga vratimo u pređašnje stanje bezuslovne poslušnosti, spas tražimo u prirodnoj medicini, koju nikada nismo ni smeli da zapostavimo. Odjednom, uočavamo da je univerzalno rešenje za otklanjane, il bar ublažavanje, zdravstvenih tegoba – maslinovo ulje. Ono od koga okrećemo glavu u samoposluzi i pomišljamo – ko će dati tolike novce za njega, je li možda dar sa neba? Kasnije se, priželjkujemo i ne isuviše, čudimo svojoj pređašnjoj lakomislenosti i nehatu, a ova namirnica postaje neotuđivi deo našeg ormarića.

Prisustvo masline u čovekovom životu duboko je ukorenjena. Označena je kao zaštitni znak Mediterana. Spominje se kao hrana bogova i simbol obilja i plodnosti. U novije vreme vrhumski je spasilac od brojnih bolesti, njihovog nastavnka i napredovanja.

Plod masline bogat je belančevinama i vitaminima A, D, K, E, a prisutni su i palmitin, stearin, miristicin, skvalon, ksantofil, koji su krucijalni za dobro i uravnoteženo funkcionisanje organizma. Masline u svom sastavu sadrže i mono-nezasićene masne kiseline i to: do 75% oleina i do 12% linoleina.

Maslinovo ulje dobija se ceđenjem plodova masline i do sada nije otkrivena njegova zdravija i učinkovitija zamena. Pogodno ga je koristiti u preveniranju i u lečenju širokog dijapazona bolesti. Umiruje akne, ekceme, psorijazu, podmlađuje kožu, sprečava starenje, usporava pojavu sitnih bora, generalno – prija koži svih tipova zbog hlorofila u svom sastavu. Smanjuje holesterol, uravnotežuje krvni pritisak, pomaže kod crevnog spazma, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Delotvorno je kod uboda insekata, bolova u ušima, kamena u bubregu, loše probave, posle srčanog infrakta, umanjuje kašalj, promuklost i opadanje kose. Dokazalo se kao priznati pomoćnik u lečenju karcinoma, dijabetesa, asteroskleroze.

Drevna je legenda da su zlatari maslinovim uljem polirali drago kamenje, pa zašto onda mi izbegavamo da taj vrhunski tretman darujemo sebi i voljenima?

Autor: Nevena Bubanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *