Gijom Muso – deset godina na vrhu

Kultura

I ove godine među najpopularnijim i najprodavanijim piscima na svetskom nivou nalazi se Gijom Muso. Gijom je najprodavaniji francuski pisac. Već deset godina zaredom on je bestseler autor broj 1, kako u Francuskoj, tako i u Srbiji.

Danas broj njegovih prodatih knjiga dostiže neverovatnu cifru od milion i po, a knjige su prevedene i u prodaji u preko 40 zemalja širom sveta. Gijom Muso važi za jednog od najpopularnijih svetskih autora današnjice.

Rođen je 6. juna 1974. godine u Antibu. Još kao sasvim mali voleo je da čita i intenzivno je čitao. Bio je siguran da će i sam jednoga dana pisati novele. Sa 19 godina se iz rodne Francuske seli u Sjedinjene Američke Države. U Americi je živeo sa ostalim stranim državljanima, a novac je zarađivao tako što je prodavao sladoled na ulici. Nakon povratka u Francusku odlučio se da uplovi u avanturu zvanu pisanje. Kako je iz Amerike došao inspirisan i pun ideja, u njegovim knjigama se oseća period proveden tamo i njen značaj za pisca. Gotovo svi romani jednim delom se odigravaju u Americi.

Nakon prvog objavljenog romana doživeo je tešku saobraćajnu nesreću. Upravo ta saobraćajna nesreća bila je putokaz ka daljem stvaranju. Postao je jako zainteresovan za iskustva ljudi koji su bili na granici smrti. Slušajući tuđa iskustva, i uticajem sopstvene nesreće, počinje da piše novele bliske onostranim iskustvima.

„Samo budi ovde“ je Musoov roman objavljen 2004. godine, a okosnica priče je čovek koji se vraća iz mrtvih. Roman je prodat u preko milion primeraka u Francuskoj, a preveden je na 23 jezika. Nešto kasnije, u jeku popularnosti njegovih romana, 2009. godine, novela „Samo budi ovde“ je i ekranizovana. Na filmskom platnu glavnog junaka oživeo je Džon Malkovič.

Njegova nova priča „Život je roman“ je jedan od najpopularnijih trilera i kod nas. Gijom Muso spada među najpopularnije i najvoljenije pisce i među našim čitaocima, tako da se svaki njegov roman sa nestrpljenjem iščekuje. Do nekih novih romana, uživajte u celokupnom Musoovom opusu.

 

Autor: Nevena Vićentijević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *