Ko je bila Baba Vanga?

Astro zanimljivosti Društvo

Vangelia Pandeva Dimitrova Gušterova bila je poznata bugarska vidovnjakinja pod imenom „Baba Vanga“. Rođena je 31. januara 1911. godine u Strumici, teritoriji današnje Makedonije a nekadašnjem Osmanskom Carstvom. O njenom životu se ne zna mnogo ali poznat je detalj da je kao dvanaestogodišnjakinja oslepela nakon provedenih nekoliko dana zatrpana u pesku.

Vangelia je odrasla u skromnoj porodici ali je teške životne okolnosti nisu sprečile da se školuje. Nekoliko godina učila je školu za slepe u Zemunu gde naučila i da šije. Ipak, ono po čemu je postala poznata i priznata jeste njena sposobnost da predvidi budućnost. Odatle nadimak Baba Vanga. Iz njene teške dečije nesreće proizašla je proročka sposobnost. Veruje se da su se ostvarila brojna proročanstva, kako pojedinačne lične priče tako i neka dešavanja na svetskom nivou. Ipak, ne može se sa sigurnošću govoriti koja su od njih istinita a koja nisu. Neki veruju da je sarađivala sa državnim funkcionerima pa se sumnja da su proročanstva deo instiktivnog dara već da su proizvod njene povezanosti sa političkim vrhom Bugarske i informacija iznutra.

Fenomen proročanstva izaziva pažnju mnogih, ali se često istim i manipuliše. Danas su dostupna i videa na kojima predviđanja bugarske starice deluju još uverljivije. Smatra se da je Baba Vanga videla dešavanja do 5079. godine kada se sve završava i dolazi do famoznog kraja sveta.

Baba Vanga je, kako se veruje, prorekla i sopstvenu smrt pa se odala alkoholu. Preminula je u 85. godini života a na sahranu došao je veliki broj ljudi. Danas je njena rodna kuća pretvorena u muzej.

 

Verujete li u proročanstva čuvene Baba Vange?

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *