Čudotvorno dejstvo Virka

Lepota i zdravlje

Ukoliko do sada niste čuli za Virak, vreme je da je uvrstite u svoju svkodnevnu rutinu

 

Virak je biljka koja se već dugo koristi u medicini i farmaciji a brojna domaćinstva koja je imaju u svojoj okolini znaju zašto je toliko značajna. U narodu je poznat i njen naziv virkuta, gospodin plašt ili zečija šapa za koje može zahvaliti svojim listovima i cvetovima žute boje. 

Virak svoju upotrebnu vrednost nalazi najčešće u lečenju ženskih bolesti. Značajno utiče na ženske reproduktivne organe pa se preporučuje ukoliko postoji problem sa začećem. Pored toga, mnogo je mladih devojaka koje sve više muče muku sa neredovnim ciklusima, bolovima tokom PMS-a što bi se ispijanjem čaja od Virka moglo regulisati. Utiče na smanjenje obilnog krvarenja tokom menstrualnog ciklusa, ali i na njenu redovnost. Značajno je pomenuti da Virak posebnu primenu ima u lečenju cista, polipa i mioma. Trudnicama se preporučuje konzumiranje tokom trudnoće ali i nakon porođaja. Takođe, ženama koje se susreću sa teskobama menopauze se ovaj čaj preporučuje. 

Lekovito dejstvo Virka dolazi iz njegovog sastava koji sadrži bogatu količinu vitamina C, eterično ulje, organske kiseline, salicitnu kiselinu, tanine, flavonoide i fitosterine. Upravo zbog velike količine tanina koju ima u sebi, biljka je gorkog ukusa ali je zato značajno njeno antiuplano i antibakterijsko dejstvo.

Naučna istraživanja pokazala su da Virak sprečava razvoj mnogih bakterija, među kojima je i stafilokoka, jedna od najupornijih. Pored toga, važan je u sprečavanju oboljenja koja su uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV).

 

Delotvoran je i u rešavanju problema sa jetrom, žuči i želucem ali je, u svakom slučaju, neophodno konsultovati lekara u vezi sa tim.

Virak danas postoji u vidu začinskog bilja, čaja, u prahu ali kao ampula a njegovo dejstvo je gotovo čudotvorno.

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *