Da li će biti ponovnog uvođenja vojnog roka?

Politika

Uvođenje obaveznog vojnog roka je mnogo skupa igračka, medjutim zašto bi Srbija uvodila obavezni vojni rok kada je naša država proklamovala da je neutralna zemlja, mada i Švajcarska je neutralna, a ipak ima obavezni vojni rok.

 

Da li ipak Srbija može da se poredi sa Švajcarskom, a naročito u onom finansijskom delu? 

 

Kao što reče Vučić, svakog dana treba obezbediti tri obroka, čuvenu marendu i mnogo toga još. 

 

Ministar odbrane Nebojša Stefanović potvrdio je da špekulacije koje su se pojavile u javnosti da postoji ideja da se otpusti više hiljada profesionalaca iz vojske Srbije, a povodom ideje o razmatranju uvodjenja obaveznog služenja vojnog roka, su apsolutna laž. Ukoliko se ne bude vratio obavezni vojni rok, do 2025. godine nećemo ni imati vojsku. Vojska Srbije odnosno Ministarstvo odbrane se nalazi u jednom ozbiljnom problemu, a to je da postoji mali odaziv gradjana za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i da postoje problemi pri upisu na akademiju. 

Naime obaveza služenja vojnog roka u Srbiji je ukinuta 2011. godine a i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2012. godine poručio da država u tom trenutku vaga da li nam je potrebno uvodjenje obaveznog vojnog roka. 

Ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka po državu predstavlja ogromne troškove ali i novu šansu za razvoj Srbije i prevredni porast. 

Kada se razmišlja o obaveznom vojnom roku govore o najviše 6 meseci obaveznog vojnog roka. 

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *