Putuj Selma, i ne naginji se kroz prozor!

Kultura

Kažu da pesnici stvaraju pod snažnim doživljajima, utiscima, osećajima. A ono što je oduvek najveće nadahnuće stihotvoraca je ljubav, i to najčešće nesrećna.

Vlado Dijak bio je poznati bosanskohercegovački pesnik i tekstopisac. Sa 17 godina odlazi u partizane, a bio je i zatvorenik  na Golom Otoku. Nakon završetka II svetskog rata kratak vremenski period studirao je književnost. Dijak je bio čovek boem. Veseo, opušten, umetnik koji je kafane poznavao podjednako dobro kao i pisanje. Najlepša i najpoznatija njegova pesma, a kasnije i jedna od najpopularnijih pesama grupe Bijelo Dugme, je „Selma“.

Pesma „Selma“ inspirisana je Dijakovom platonskom ljubavlju prema Selmi Borić. 

U ranim pedesetim, teškom posleratnom periodu, nastaje jedna od najlepših pesama Bijelog Dugmeta i Vlade Dijaka. Na jednom aeromitingu 1945. mladi pesnik spazio je mladu i lepu devojku. Netremice ju je posmatrao čupkajući travu na kojoj su sedeli nedaleko jedno od drugog. Bio je dovoljan samo jedan pogled na zanosnu lepoticu da se umetničko srce zanese. Šetali su korzom i slučajno sretali, ponekad kratko razgovarali. Kako je mlada Selma bila iz Zenice, a školovala se u Sarajevu, često je putovala vozom. Jednom je „naletela“ na Dijaka i on se ponudio da je otprati do železničke stanice i ponese mali, tamnocrveni kožni koferčić. Kada se smestila u kupe na kom je bio polomljen prozor, Dijak sav očaran i zanesen njome, od hiljadu ljubavnih izjava koje su oprhvale njegove misli i osećanja, uspeo je samo da joj kaže „Selma, ne naginji se kroz prozor.“ Nakon toga su se jednom sreli na Cvetnom trgu, i on je Selmu  samo zadivljeno gledao, nikada joj ne priznavši svoju ljubav. 

Pesmu je sačinio 1949. godine, a 1974. Bjelo Dugme snima pesmu u izvedbi Željka Bebeka. Selma je tek 1962. godine saznala da je pesma njoj namenjena, kada joj otac šalje novine u kojima je bila objavljena Dijakova izjava ljubavi u vidu ove pesme. Na jednom koncertu u Zagrebu odlazi iza bine i članovima grupe Bijelog Dugmeta se predstavlja kao Selma o kojoj oni pevaju. 

Danas, 29. januara, ovaj svet je napustila Selma Borić, sela u voz za večnost i pridružila se u nebeskim visina boemu koji ju je potajno voleo. Iza Selme i Dijaka, kao plod platonske ljubavi, ostaje ova pesma da večno svedoči o vremenima kada se volelo tiho, a ostavljao zvezdani trag.

https://www.youtube.com/watch?v=0Xs1XKxf_dM

Selma, Selma, zdravo Selma.

Putuj Selma,

I molim te, ne naginji se kroz prozor.

 

Autor: Nevena Vićentijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *