Bliži se Dan zaljubljenih – volite li?

Društvo

Zanamo, ko voli – voli svaki dan. Međutim, koliko često mislimo o ljubavi? Koliko često potvrđujemo ljubav drugima? Kada smo poslednji put nekome rekli da ga volimo? Da li ljubavlju zovemo ispravne stvari? Šta je ljubav? Ovo je već duboka filozofija bez konačnog odgovora. 

Jedan dan u godini rezervisan za zaljubljene navodi nas na razmišljanje – za ljubav je i ceo život malo. Prelepe osećaje želimo zauvek, prelepe uspomene želimo večno, a za tako nešto i večnost je sića. Znate onaj osećaj kada vam ceo dan sa nekim prođe kao tren? Baš tako. 

Kako odrastamo, sve više shvatamo da život nije slatka igra ljubavi i nailaženjem na razne probleme, neprijatnosti i razočarenja proređujemo svoje razmišljanje o lepim stvarima, kao što je ljubav. Surova realnost života čini se kao da mnoge preoblikuje u pravcu koji ne prepoznaje osećaje, pa se zapitamo ume li svako da voli? Kako se voli? Da li volim?

Naizgled jednostavna pitanja, stvaraju unutrašnju svađu dva sveta: čovekove prirode i surovog sveta koji je čovek stvorio. To nije nimalo laka borba, a njeno razrešenje zahteva duboku misao. Najpre, treba stvoriti konekciju sa sobom i shvatiti najbitniju stvar u životu – šta je za tebe ljubav? 

Ovaj tekst neće vam dati odgovor na ovo pitanje, jer ne postoji samo jedan, niti par odgovora. Definicija ljubavi je bar dve po čoveku: jedna za ljubav prema sebi, a druga za voljenje drugih. U ovome je definitnivno jedno sigurno, da bismo imali tačan odgovor na drugu definiciju, moramo rešiti ovu prvu. Voleti druge nije moguće bez voljenja sebe. Mi smo tvorci ljubavi, a koga ćemo voleti ako ne prvo sebe same? To se ne zove bolest, to nije pogrešno, to nije sebično. Isto kao i sa poštovanjem, verom i iskrenošću, primera radi. Ako želimo sve ovo, moramo prvo sebi da priuštimo. Ako ne veruješ u ono što pričaš, znaj da ti drugi sigurno neće poverovati. Ako ne poštuješ sebe, ne traži poštovanje od drugih. Prosto je. Ne uvek i lako, ali divan je osećaj.

Kada pronađete svoju definiciju ljubavi, shvatićete da li volite i kako želite da budete voljeni. Ljubav je često tema koje se ljudi stide i ovo je osećanje koje se često krije. Da li to tako treba da bude? Ne!

Stid se povezuje sa lošim, a ljubav je zasigurno mila i lepa stvar. Ako shvatite ljubav iz sopstvenog ugla, zašto je ne biste podelili s drugima? Kriti ljubav je samouništenje – kao kada bismo pili vodu pored lepog vina (s pretpostavkom da je vino ono što obožavate). Ljubav je za hrabre, a ako volite, ne sumnjajte u svoju hrabrost. Recite, pokažite ljubav. Ona za to živi. 

Kada naučimo da volimo, znaćemo da živimo. Tada ćemo znati i zašto živimo. Nema izgovora poput zna on/ona da ja volim, jer ljubav se gasi ćutanjem, a neguje voljenjem. Zato, volite, recite, pokažite i uživajte. 

Šta je za vas ljubav? Volite li? Kome ćete to danas (ponovo) reći?

 

Autor: Jelena Luković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *