Retrogradni Merkur – sukob astrologije i fizike

Astro zanimljivosti

Na korak smo do prvog retrogradnog Merkura u ovoj godini. Čim čujemo ili pročitamo da je trenutno retrogradni Merkur ili da se bliži njegov  period, skloni smo da sve što nam se dešava, a nije nam baš po volji, prepisujemo delovanju ove planete i njenog „kretanja unazad“. Postavlja se pitanje, šta je to zapravo retrogradno kretanje planeta i da li je zaista moguće?

Retrogradno kretanje je kretanje unazad. Da li zaista planete mogu da promene pravac svog kretanja? Ovde dolazi do neslaganja astrologije i fizike. 

Fizika, kao i većina nauka koje izučavaju kretanje planeta, tvrde da nije fizički moguće da planete promene smer svog kretanja. Sve planete okreću se oko Sunca, svaka u svojoj orbiti. Nije moguće da planeta zaustavi svoje kretanje, a onda krene natraške. Retrogradno kretanje planeta je samo prividno. 

Posmatrano sa Zemlje, povremeno se dobija utisak da se određene planete kreću retrogradno, jer svaka planeta kruži zasebnom orbitom oko Sunca, i dešava se da neka od njih prividno „zastane“. Ovo pojava je samo optička varka, tvrde fizičari. Svaka planeta kreće se različitom brzinom, pa se sa Zemlje može učiniti da se kreće unazad. Ovaj efekat događa se kada Zemlja pretiče planetu, tako se stvara iluzija da se ona kreće unazad. Fizičari objašnjavaju ovo primerom iz saobraćaja. Kada na putu prestignemo određeno vozilo, čini nam se da ono počinje da se kreće unazad. Tako je i sa planetama, vizuelni efekat.

Iako sve planete mogu biti retrogradne, najčešće se govori o Merkuru i Veneri. One su bliže Suncu i samim tim su brže, pa njihov retrogradni period traje kraće. Što je planeta dalja od Sunca retrogradni period kretanja traje duže.

Astrolozi veruju u retrogradno kretanje i to da kretanje planeta utiče na ljude, događaje i ponašanje. „Merkur predstavlja svesni nivo, naš način razmišljanja, govor, zaključivanje, logiku. Venera predstavlja podsvesni nivo, naše emocije, način na koji doživljavamo odnose i okolnosti. Mars predstavlja nesvesni i telesni, instinktivni nivo.“ Iz ugla nauke, sa druge strane, ne postoje kosmičke sile koje utiču na promene raspoloženja. 

Ako ste verujući u astrologiju, a ne nauku, spremite se. Od 30. januara do 20. februara  očekuje nas prvi retrogradni Merkur ove godine. Astrolozi najavljuju probleme u komunikaciji, sa putovanjima, tehnologijom, ostvarivanjem planova. Držite se čvrsto, polećemo!

 

Autor: Nevena Vićentijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *